Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Споразумението с Босна и Херцеговина влезе в сила


2015-06-03 12:26 | коментара

На 1 юни 2015 г. влезе в сила Споразумението за асоцииране и стабилизиранена Босна и Херцеговина с Европейския съюз. Преговорите за подписване на този договор започнаха още през ноември 2005 година, като част от политика на общността за сближаване на страните от Западните Балкани със Съюза. Споразумението има за цел да установи тясно сътрудничество между ЕС и Босна и Херцеговина, да засили политическите, икономическите и търговските връзки между страните, както и да подготви страната за евентуално членство в общността.

 

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който е докладчик по напредъка на Федерална република Босна и Херцеговина от групата на Европейските консерватори и реформисти, приветства влизането в сила на споразумението. Той многократно е отбелязвал, че Съюзът трябва да предприеме адекватна политика спрямо държавата, тъй като настоящото разпределение на властта от една страна наистина е неефективно, но от друга - това е единственият начин да се осигури етническия мир. Всяка стъпка към централизация и поставяне на една етническа група над други може да доведе до повторното разпалване на междуетническите конфликти, което може да застраши цялостната стабилност на Балканите.

 

На пленарното заседание в Страсбург през април 2015 г. бе обсъден напредъка на Босна и Херцеговина. Можете да гледате изказването на Ангел Джамбазки тук: