Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки подкрепя задължителното и електронното гласуване


2015-06-04 11:53 | коментара

Твърдо за въвеждането на задължително гласуване и електронен вот се обяви заместник-председателят на ВМРО и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки в „Денят на живо“ по Канал 3.

 

Той бе поканен да коментира закона за референдумите, приет на първо четене в Народното събрание, който дава право на сънародниците ни в чужбина да гласуват на референдуми. Освен това в закона е записано, че референдумите се провеждат винаги на датата на избори. Разговорът в студиото засегна и предложените от президента въпроси за референдума, който да се проведе на 25 октомври заедно с изборите за местна власт. Въпросите, които предлага държавният глава, са:

 

Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

 

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

 

Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

 

Имам лични съображения за мажоритарния елемент при избори. Но това, което е от изключителна важност, са другите два въпроса от референдума. Аз твърдо подкрепям задължителното гласуване. Това е политическа позиция на ВМРО отдавна, а също и на Патриотичния фронт, декларира Ангел Джамбазки.

 

Мнението му е, че поне за известно време задължителното гласуване ще обезцени корпоративния и купения вот и ще обезсмисли изборните манипулации.

 

Електронното гласуване ще даде възможност на българите от чужбина да гласуват. Все пак 2 млн. българи живеят в чужбина, посочи евродепутатът.

 

Той даде пример, че в половината европейски държави се гласува електронно и няма проблем с тайната на вота. Например в Англия се гласува и по пощата. Всичко е въпрос на организация, каза той.

 

Българите от чужбина да бъдат привлечени да гласуват е много полезно. Като гледаме родните училища, които се опразват, се чудим къде са българчетата. А в същото време в Брюксел например българското училище обучава 150 български деца.  Не че това ще накара българите в чужбина да се върнат в Родината, но смятам, че това ще засили връзката на диаспората с България. Новата емиграция има нужда от уважение и да бъде привлечена към съдбините на Отечеството, коментира заместник-председателят на ВМРО.

 

Джамбазки смята, че до голяма степен мажоритарният елемент ще закрепи две големи партии – ще направи двуполюсния политически модел. Обществото трябва да прецени дали това е добро или е лошо. От изключителна важност е да има дебат по темата, каза политикът.

 

Той заяви, че е много по-реалистично, ако се въведе задължително гласуване, избирателите да бъдат поощрявани, а не санкционирани. Това е възможно да стане например чрез данъчни облекчения.

 

Друго, което според евродепутата трябва да се случи задължително, е изчистването на избирателните списъци. Защото по думите му не активността досега на избори е ниска, а просто в държавата няма толкова избиратели, колкото се водят по списък. Това би могло да стане чрез активна регистрация.

 

И тук вариантите са два – еднократна активна изборна регистрация или преди всеки избор в определен срок отиваш и се регистрираш, обясни Джамбазки, като заяви, че за него вторият вариант е по-разумен, защото ще активизира гражданите да участват в изборния процес.