Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

ЕК да обяви България за държава в извънредна ситуация заради имигрантите


2015-06-08 14:28 | коментара

Европейската комисия да преразгледа своето предложение по отношение на нелегалните имигранти и да обяви и България за държава в извънредна ситуация. За това настоя в свое изказване в пленарна зала европейският представител и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

Последното предложение на Европейската комисия за разпределение на нелегалните имигранти в други държави-членки на Европейския съюз е скандално. То пряко засяга и застрашава интересите на България, аргументира са евродепутатът.

 

Той пресметна, че за миналата година България е приела и дала статут на 2,5 повече нелегални имигранти отколкото Италия и 2,7 повече отколкото Гърция.

 

Според него сегашното предложение на ЕК – да бъдат преразпределени нови имигранти, е несправедливо, несолидарно и противоречи на националния ни интерес.

 

Държавата ни не може да си позволи да приеме повече нелегални имигранти, категоричен е Джамбазки.

 

Заместник-председателят на ВМРО посочи, че в този случай би трябвало да се задейства чл. 78 (3)* от договора за Европейския съюз.

 

Преди седмица пък в българското Народно събрание не изчетена декларация от парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ по същия повод. Тогава лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов призова от трибуната на парламента  Министерски съвет и Народно събрание на Република България да не приемат направеното от Европейската комисия предложение. 

 

*78 (3) В случай че една или повече държави-членки се намират в извънредна ситуация, характеризираща се с внезапен приток на граждани на трети страни, Съветът, по предложение на Комисията, може да приема временни мерки в полза на засегнатата(ите) държава(и)-членка(и). Той действа след консултация с Европейския парламент.