Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки: В Сирия не бива да се допускат на власт фанатици


2017-05-18 19:47 | коментара

Ситуацията в Сирия изисква честна и трезва оценка, справедливо решение и международно съгласие.

 

Това заяви българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбази по време на разисквания в Европейския парламент относно Стратегията на Европейския съюз за Сирия.

 

Серията от преврати, наречени „арабски пролети“, не доведоха до целите, които пропагандираха - като демокрация и просперитет на държавите. Напротив, създадоха хаос и разрушение, страдания и анклави, управлявани от мракобесни главорези, силно разделени на религиозна основа вътре в ислямските общества, каза Джамбазки.

 

Той посочи, че незаобиколимо условие за стабилизирането на Сирия е недопускането на власт там да дойдат фанатиците. Евродепутатът даде пример с грешната политика по отношение на разпада на Ирак, върху чиито развалини е покълнала Ислямска държава.

 

Т.нар. умерена опозиция не е надежден партньор, смята Джамбазки, като определи, че част от нея е под контрола на турски диктатор, а друга – под контрола на не по-малко бруталната Саудитска Арабия, която има зловеща роля при кръвопролитията в Сирия.

 

Българският представител обвини, че не се говори открито кои са преките виновници за случващото се в Сирия. Според него това са Саудитска Арабия, Катар и Турция, а поведението на европейските държави по премълчаване на този факт е лицемерно. Може би това се дължи на факта, че има сделки за милиарди между държави членки на ЕС и Саудитска Арабия, посочи той.

 

В заключение Ангел Джамбазки заяви, че границите на Сирия трябва да бъдат безусловно гарантирани, домогванията на Рияд и Анкара до тези територии – пресечени, а главорезите-фанатици – унищожени.