Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Ковачев и Джамбазки призовават Могерини за защита на българите Украйна


2017-06-02 22:34 | коментара

Българските представители в Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП, ГЕРБ) и Ангел Джамбазки (ЕКР, ВМРО) изпратиха писмо до върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини с призив да бъдат взети спешни мерки да се идентифицират извършителите  на нападението над Василий Кащи и да не се допуска в бъдеще напрежение на етническа основа.

 

Българската общност съжителства мирно с други националности по тези земи, и по-специално на украинската държава, в продължение на повече от 250 години и винаги използва символите на българската държава в комбинация с украинските държавни символи като свидетелство за приятелство, политическо взаимодействие и партньорски отношения между двете страни. Българите в Украйна са лоялни граждани и са за териториалната цялост на страната.

 

На Вашето внимание предоставяме пълният текст на писмото:

 

Уважаема г-жо Върховен представител,

 

Бихме искали да насочим Вашето внимание към последните провокации в Южна Украйна, които са насочени към дестабилизиране на страната. Съществуват опити историческото българско малцинство от 500 000 души да бъде използвано от фактори в и извън Украйна с цел постигане на национални или политически програми. 

 

Един общински съветник от българското малцинство в Белгород, Украйна - Василий Кащи, беше пребит след гласуване в местната община. Ние считаме, че е напълно неприемливо служители на изборни постове да бъдат преследвани заради начина, по който са гласували. Украинското правителство трябва час по-скоро да идентифицира извършителите на този акт и да ги предаде на правосъдието. В последните 250 години българското малцинство винаги е съумявало да живее в мир и разбирателство с други националности в региона. Също така, нашите сънародници винаги са били лоялни граждани на държавите, които са управлявали региона, като, разбира се, в момента става въпрос за Украйна. Българите винаги са намирали мирен начин да разрешат проблемите, които са възниквали в региона. Единственият представител на българското малцинство в украинската Рада Антон Киссе заявява: „Българите в Украйна и Асоциацията на българите в Украйна никога не е излизала с политически и териториални искания или други лозунги, насочени към дестабилизиране на мира и цивилизованото развитие на държавата. Държавните символи на Република България се използват само и единствено в комбинация с украинските държавни символи като свидетелство за приятелството, политическото взаимодействие и партньорските отношения между двете страни, които имат общи цели и начин на сътрудничество в своя цивилизационен избор. Българите винаги са подкрепяли териториалната цялост на Украйна”.

 

След този инцидент наблюдаваме организирани протести „от името на общността”, вероятно с външно влияние, на които протестиращите държаха чисто нови български знамена и искаха импийчмънт на президента Порошенко, който е роден в Болград, неофициалната столица на българите в Украйна.

 

Като се има предвид наскоро постигнатото сближаване между Украйна и Европейския съюз, ние сме длъжни да напомним на нашите украински колеги, че зачитането и защитата на малцинствата са сред основните ценности на ЕС. Ето защо ние вярваме, че ЕС трябва да заяви своята загриженост към подобен тип действия, за да се предотврати ескалация на напрежението и злоупотребата с българите в Южна Украйна. Ние трябва да отчетем факта, че регионът не е имунизиран срещу влиянието на външни фактори, както и на геополитически игри в и извън Украйна. Вярваме, че гласът на ЕС трябва да бъде чут и че ЕС трябва да призове правителството в Киев да гарантира запазването на правата на всички националности и малцинства в държавата, и особено на българите. Това ще спре провокациите от всички страни.

 

 

С уважение,

 

 

Д-р Андрей Ковачев, член на Европейския парламент

Член на Председателството на Европейския Парламент (Квестор)

 

Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент

Член на бюрото на Група на Европейските консерватори и реформисти