Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки: Настояваме квотата на България за разпределение на мигранти да бъде нула


2017-06-13 20:19 | коментара

Исторически и културно ние нямаме никакво отношение към тази миграция, каза евродепутатът Ангел Джамбазки

 

България не трябва да участва в квотното разпределение на мигранти. Настояваме квотата за България да бъде нула и да бъдат преосмислени сроковете, в които се дава статут..

 

Това заяви в предаването „Лице в лице” по bTV евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

Ние сме външна граница, настоявам да не сме длъжни да приемаме нито един нелегален мигрант или бежанец по квотно разпределение. Квотно разпределение означава тези, които се намират в държавите по границата, да бъдат разпределяни по останалите държави, обясни той.

 

По думите му исторически и културно ние нямаме никакво отношение към тази миграция, но дори и чисто политически не е разумно България да бъде задължавана след като тя понася тежестта на граничното си положение, вторично да разпределя и по квоти.

 

Българските евродепутати са съгласни, че трябва да има промяна по Дъблинския регламент, допълни Джамбазки.

 

Това са няколко споразумения, които регламентират как ще се процедира, когато едно лице влезе на територията на държава от ЕС и иска статут на бежанец, обясни той.

 

Когато се регистрира в държавата, тя взема решение дали му дава статут и ако реши така, лицето остава там. Ако обаче същият човек бъде заловен в друга държава отново да иска статут, то той трябва да бъде върнат в държавата на първата си регистрация, заяви Джамбазки.

 

Имаше в България бойци на „Ислямска държава”, които се взривяваха в Германия, които бяха регистрирани, минали са през „Враждебна“, возили са се в трамваи, в тролеи, през „Овча купел” също, и са отишли в Германия да убиват хора. Те са регистрирани в България и по силата на Дъблинските споразумения, ако бяха установени в Германия, трябваше да ни бъдат върнати тук, посочи евродепутатът.

 

Предложените от ЕК промени са палеативни, те заменят думи и няма да свършат работа. Това е любимият похват на тези чиновници, каза още Джамбазки.

 

По отношение на оградата по границата заместник-председателят на ВМРО каза, че тя е станала факт с настояване на Патриотите.

 

Със сегашния вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов поставихме този въпрос през 2013 г. и тогава ни наричаха ксенофоби, припомни той.

 

Години по-късно и Унгария, и Австрия бяха принудени да направят ограда.

 

Ако имаше повече разум и повече смисъл в общата европейска политика по отношение на миграцията, щеше да има преградно съоръжение на българската граница, нямаше да има този Балкански маршрут, който вървеше нагоре, защото можеше да бъде прикрито България, Гърция, Македония, и щяхме да избегнем тези кадри, които гледахме години наред, заяви евродепутатът.

 

Но тогава малка част от българското общество много красиво обясняваше, че не трябва да има ограда, а сега същите те обясняват, че не била както трябва, допълни Ангел Джамбазки.