Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки: Интеграцията на част от циганското население в България е провалена


2017-07-03 19:43 | коментара

Интеграцията на част от циганското население в България е провалена и неработеща, защото беше използван глупаво и нелепо моделът за интеграция на мигрантските общности в Западна Европа. Той не работи и там, не работи и тук.

 

Това каза в „Денят започва“ по БНТ евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

Според него интеграцията за повече от 25 години преход се изчерпва в смяната на думата „цигани“ с „роми“.

 

Виновни са държавните власти, които им използваха гласовете и им позволяваха безобразията и създадоха в част от тези хора впечатлението за безнаказаност и че са над закона. Примери много - от Аспарухово до Мечка, от Асеновград до Катуница, от Гърмен до Овча купел, заяви Джамбазки.

 

Той изрази мнение, че са виновни всички т. нар. неправителствени организации, които паразитираха върху тези теми и върху държавния и европейския бюджет.

 

Ангел Джамбазки обърна внимание и върху факта, че има противопоставяне между уседналите цигани в едно населено място и преселилите се. Т. нар. стари цигани имат трудови навици, ходили са на училище и са социализирани.

 

Тези хора са част от българското общество. Новите поколения след 89-а година, преселниците, имат много висока раждаемост заради сбъркания социален модел, които дава социални помощи на хора, за да правят деца и те, за да получават повече пари, правят повече деца. Това не социализира хората, отбеляза Джамбазки.

 

Пред bTV евродепутът коментира, че големият проблем е радикализацията по линия на „Ислямска държава” в циганската общност у нас.

 

Случващото се в Асеновград е резултат от разпада на обществото, на чувството за безнаказаност в една общност, смята той.

 

30 години ромите бяха оставени да правят каквото искат, у тях се възпитаваше чувство за безнаказаност, каза Джамбазки. Той обвини също криворазбраната политика на толерантност в цяла Европа, а на местно ниво – купуването на ромски гласове по време на избори и фактът, че не се събарят незаконните постройки в ромските махали.