Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Ще се борим за правата на българското малцинство в Албания


2017-09-28 17:24 | коментара

В българските медии се върти поредна новина, свързана с българите в Албания, заимствана от македонски издания. Става дума за подготвян законопроект за националните малцинства в Албания, в който са споменати епични малцинства, като „египетското“ (има се предвид циганско, но объркването е в „превода“), но е пропуснато жизненото и съществуващо българско национално малцинство.

 

Според евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки подобна редакция на текста е недопустима и неприемлива, не е европейска. Той е проверил въпроса и е категоричен, че въпросният текст е бил разглеждан само и единствено в правната комисия на местното Народно събрание. Предстои да бъде гледан в понеделник и във вторник в останалите комисии, където са поканени за изслушване и представители на българските организации.

 

По този начин сънародниците ни в Албания ще могат да защитят задължителното включване на българското национално малцинство в нормативните текстове на този закон, казва Джамбазки. Той отново напомня, че законът не е разглеждан, нито обсъждан, нито гласуван, нито пък е приеман от Народното събрание на Република Албания, каквато информация се тиражира.

 

Припомняме, че българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев се пребориха и наложиха в годишната резолюция на ЕП за напредъка на Република Албания да попадне текст, който призова правителството на страната да признае българско национално малцинство и да защити безусловно неговите права и законни интереси.

 

Понастоящем използваме всички налични инструменти, за да наложим приемането и записването на българско национално малцинство и защитата на неговите интереси и в този все още проект за закон, посочва евродепутатът Ангел Джамбазки и допълва, че ако се наложи, може да бъде оказван натиск върху албанските институции.

 

Българският евродепутат е категоричен, че ще се бори за правата и интересите на българското малцинство.

 

А ако проектозаконът стане факт, това ще бъде изключително неприятелски жест към България.