Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Испанският премиер трябва да подаде оставка заради насилието, смята Джамбазки


2017-10-03 14:41 | коментара

Конфликтът в Каталуния има дълга история, която не идва само от гражданската война в Испания. Тогава Каталуния е последната републиканска крепост. Безспорно централната власт в Испания направи много тежка политическа грешка с насилието, изпращайки силите да нанесат този погром. Кадрите са ужасяващи. Пък и се чудя ако тези кадри бяха от България, каква ли щеше да е реакцията на световната общественост.

 

Това коментира в ефира на БиАйТи, предаването „Код 11-13“, евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

Той посочи, че ситуацията в Испания е много подобна на тази във Франция, където има огромен проблем с баското малцинство.

 

И Белгия, и Италия имат подобни проблеми. Те са свързани с колониалното минало на тези европейски страни. Проблемът е, че те не са еднонационални държави. В Източна Европа такива проблеми нямаме, защото при нас националните обединения така и не са завършени. Затова и при нас проблемите са между съседни държави, каза заместник-председателят на ВМРО.

 

Евродепутатът заяви, че испанската държавна политика е била непремерена, правейки прекалено много отстъпки за баските, но не и за каталунците.

 

Трудно може да се прогнозира дали ще продължи ескалацията на напрежението в Каталуния. Искането на каталунците преди кървавия референдум всъщност беше да имат статут на държава, но част от испанската корона, коментира още той.

 

Според Ангел Джамбазки испанският премиер Мариано Рахой има един единствен полезен ход – да подава оставка и да си ходи, защото сегашното му поведение е нелогично. Репликата му „Няма такъв референдум“ е неуместна, след като 2,5 милиона са участвали в него. Точно поведението му мотивира хората да отидат и да гласуват на допитването. Още не сме чули и каква е позицията на краля на Испания, допълни той.

 

Възможно е да е имало допускане на атентат преди провеждането на референдума, за да се смени дневния ред на обществото, коментира Джамбазки, напомняйки за терора в Барселона от август тази година.