Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Правозащитниците и БХК причиняват косвени имуществени и финансови щети на страната, смята Джамбазки


2017-10-09 19:32 | коментара

Коментар на Ангел Джамбазки, представител на България в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО в студиото на „Тази неделя“ по bTV

 

България кандидатства за седалище на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА), която трябва да се премести от Лондон след „Брекзит“. В края на септември няколко неправителствени организации, сред които е и Българският хелзинкски комитет (БХК), написаха писмо до председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Европейския парламент, в което посочиха, че сериозна пречка пред домакинството на България е фактът, че страната е негостоприемно място за хората с различна сексуална ориентация или полова идентичност. Това писмо предизвиква Джамбазки и неговият колега – народният представител от ВМРО Александър Сиди, да внесат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, че БХК работи директно против интересите на страната ни и уронва нейния престиж.

 

Правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация нямат отношение към Агенцията, контрира Джамбазки.

 

Важно е да имаме такава агенция. За 10 години пълноправно членство на България в ЕС у нас няма изнесена европейска дистанционна агенция. Това е нещо като европейско министерство в главата на федералистите в ЕС. Досега никой не беше поставил този въпрос, ние го поставихме, беше условие за коалиционното споразумение и България поиска тази агенция. Това е важно, защото тя има 300 млн. евро годишен оборот. Присъствието ѝ у нас би спомогнало за развитието на кадри, би привлякло представителства на всички фармацевтични компании, каза евродепутатът.

 

Джамбазки повтори написаното в жалбата си, че правозащитниците и БХК причиняват дори косвени имуществени и финансови щети на страната. Сам да се опиташ да наклеветиш някого, да попречиш, сам да си измислиш някакъв проблем, е болшевишки подход, посочи той.

 

Това дали има законна смяна на пола в България не може да бъде критерий за това дали ще има европейска агенция на наша територия. В случая Красимир Кънев (председателят на БХК) и неговата организация се явяват част от лобистката атака за преместването на ЕМА във Франция, където вече има четири европейски агенции, каза Джамбазки.