Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Има сериозна атака срещу кандидатурата на България за ЕМА, което означава, че има сериозен лобизъм


2017-10-09 19:35 | коментара

БХК извършват една откровена, видима, лъжлива лобистка дейност срещу българския интерес, това заяви в студиото на телевизия „Европа“ Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО

 

В случая говорим за това, че в България няма изнесена европейска агенция. В продължение на десет години никой не беше поставял този въпрос. Ние го поставихме и това беше част от нашето коалиционно споразумение за управление на държавата. Министерски съвет взе решението да поиска седалището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да се премести от Обединеното кралство, което напуска ЕС, в София. В България все още има силни традиции в областта на фармацевтиката – има хуманитарна фармацевтика и най-големите заводи за ветеринарна фармацевтика на Балканите и в Източна Европа също са в България. Изнасянето на ЕМА в България означава високообразовани млади българи да работят в България, да получават европейски възнаграждения, това означава всички световни фармацевтични компании да направят представителства в България, което от своя страна е добре за бизнеса. Изобщо това означава един добре развит бизнес в България, обясни още Джамбазки.

 

Попитайте Министерските съвети, министър-председателите, министрите на здравеопазването, министрите на външните работи от приемането на България в ЕС до ден днешен защо никой не е обелил дума затова защо в България няма изнесена европейска агенция. През последните десет години всички се правят на големи европейци, а никой не е поставил този въпрос, никой не е обелил дума по темата. И забележете иронията – нас ни обвиняват за евроскептици, но ние се занимаваме с тези неща и ние натискаме по тази тема. Защото е несправедливо само в България да няма изнесена европейска агенция, бе категоричен българският представител в Европейския парламент.

 

Той е убеден, че има сериозна атака срещу нашата кандидатура, което означава, че има сериозен лобизъм.

 

По темата за Шенген Джамбазки коментира, че допускането на България до информационната система е абсолютно задължително от гледна точка на това, че българските гранични служители пазят и холандците, и цяла Европа.

 

Относно референдума в Каталуния евродепутатът отбеляза, че темата е много болезнена и много деликатна. Болезнена е за държавите, които имат колониално минало и които потискат някакви национални малцинства на своя територия, допълни още той.

 

Ние имаме спорове със съседните държави заради наши територии – Западните български покрайнини, Македония и т.н. Същото е положението на Унгария, на Сърбия и въобще на всички държави в тази част на Европа. В западноевропейските държави е обратно. Това са държави, които са направени не на националния принцип, а на основата на тяхната история, на колониализъм, на бивши империи и такава е Испания. Испания никога не е била еднонационална и монолитна държава. Там живеят баски, там живеят каталани, кастилци. По същия начин стои въпроса за Франция. Във Франция също има големи общности баски, корсиканци, които също ще повдигнат въпроса за своето национално самоопределение. Белгия се държи само и единствено на европейските институции, които наливат стотици милиони евро всеки месец в белгийската икономика. Иначе фламандци и валонци да са се разделили отдавна, обясни още Джамбазки.