Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Национализмът е естественото състояние на всяко едно общество


2017-10-30 12:51 | коментара

Българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки заяви в студиото на „Денят започва“ по БНТ, че изходът от кризата в Каталуния е в националните държави, а не във федерализацията, към която според него Европейският съюз се стреми. Според евродепутата кризата в Испания е резултат от грешната политика на „Европа на регионите“.

 

Евродепутатът Ангел Джамбазки припомни, че доста западни страни като Испания, Франция и Белгия не са формирани на принципа на еднонационалната държава, както са формирани повечето източни страни, в това число и България, заради което включват други националности като каталунци, баски и т.н. Според Джамбазки стремежът към федерализация и разграждане на националните държави е довел до това обществата да имат естественото желание да защитят идентичността си. Той допълни, че тези „фалшиви политики“ за увеличаване на федерализацията довеждат до процеси като референдумите в Испания, Италия и Великобритания.

 

Желанието да бъдат разпаднати националните държави, да бъдат обезличени, фалшивата теория, че историята е свършила и няма да има вече национални държави, за да няма национализъм, тази фалшива битка доведе до там. Национализмът е естественото състояние на всяко едно общество. Решението е много просто – пълна и абсолютна подкрепа за националните суверенитети.

Не сме измислили ние националната държава. Националната държава е плод на редица промени в западните общества през последните двеста години. Националната държава е единствената, мислима и най-стабилна обществена конструкция, която може да управлява обществата в Европа. И на това се дължи фактът, че в Европа се живее сравнително най-добре от целия свят.

 

Джамбазки допълни, че новата мигрантска политика на ЕС трябва да включват нулева търпимост към икономическата миграция. Той отбеляза, че е важно да се връщат корабите с мигранти, да се репатрират извършителите на престъпления и процесите по проверки и връщане да протичат бързо. Според него кризата с мигрантите ще се задълбочи, защото Либия все още не е напълно функицонираща държава. Заместник-председателят на Патриотите от ВМРО подчерта, че Европа узрява за правилните според него решения и че онези, които са наричали тези като него „популисти“, сега имат по-крайни възгледи. Като пример той посочи спирането на преговорите с Турция, което преди известно време се е смятало за скандална идея.

 

Във връзка с кампанията „Доходен съюз“ Джамбазки бе категоричен, че най-сериозният проблем в ЕС е огромната разлика в доходите между Източна и Западна Европа. Това до известна степен се дължи и на протекционизма на западните правителства, и на нарушаването на договорите отстрана на Германия, Франция, Белгия, Италия и Австрия. Те се опитват да пречат на предприемачите от Изтока да работят на Запад. Битката ще бъде голяма. Трябва да съберем един милион подписа, за да принудим ЕС да принуди западните държави да спазват договорите, допълни още заместник-председателят на ВМРО.