Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Патриотите от ВМРО върнаха лъва пред НДК


2017-11-03 20:18 | коментара

Лъвът, който е част от монумента на Първи и Шести пехотни полкове, вече е на мястото си в градинката пред НДК. Преместването му от Военноисторическия музей, където се намираше досега, бе разрешено благодарение на вицепремиера по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

 

Трябва да отбележим, че борбата за връщането на монумента, започна още през 2011 г. от българския представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки. Тогава, по време на обсъждането на проблем, свързан с паметника на Съветската армия, в качеството си на общински съветник в Столична община, г-н Джамбазки постави въпроса за възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести пехотни полкове и връщането на Лъва като част от паметния комплекс отново там, където е неговото място.

 

През 2014 г. Джамбазки отново повтори идеята си, че трябва да се премахне паметникът „1300 години България“ и да се възстанови старият монумент, който прославя имената на стотиците българи, борили се и отдали живота си за обединението на България.

 

„На мястото на паметника „1300 години България“, на гърба на старите казарми, някога са се намирали паметните плочи на Първи и Шести търновски пехотни полкове, част от състава на Първа софийска шопска дивизия, известна като Желязната дивизия. Тези медни плочи са свалени и сега са част от мемориал, намиращ се в Централните софийски гробища.

 

В годините назад ВМРО винаги е имала твърда и категорична позиция за възстановяването на плочите там, където някога пред тях са провеждани военни паради с военни почести и където е тяхното истинско място“, казва Джамбазки.

 

По-късно през същата година, когато на мястото на Ангел Джамбазки общински съветник стана Димитър Антов, от името на ВМРО бе внесена декларация, в която ясно и категорично се изявява подкрепа за премахването на рушащия се паметник „1300 години България“ и за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове.

 

„Тук ще помоля и Кмета, след приемането на решението, да направи всичко възможно в най-бързи срокове да започне процедурата по възстановяване на мемориала, за да завършим успешно този процес, което, вярвам, мнозинството от столичани желаят“, казва Димитър Антов.

 

След дългогодишна борба най-накрая постигнахме началото на възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове.

 

Поздравяваме всички, които положиха усилия, за да се достигне до деня, в който да видим този лъв, символ на българщината, извън музея. За нас това е крачка към връщането на онези идеали, които водеха нацията ни напред.

 

Поздравяваме вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов за неговата инициативност, поздравяваме Ангел Джамбазки за неговия доклад за възстановяването на мемориала, както и общинските съветници от ВМРО за участието им в тази битка. И искаме да напомним, че това е една наша дългогодишна кауза.

 

Първи и Шести пехотни полкове участват активно в битките за обединението на Отечеството. Очакваме възстановяването на Мемориала, за да може всеки български гражданин да се поклони пред славните синове на Отечеството, загинали за неговата независимост и обединение.

 

Заповядайте на 4 ноември (събота), в 14:00 ч. на пл. „България“ в София, до паметника „1300 години България“ на официалната церемония по връщането на българския Лъв на неговото място.