Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Истанбулската конвенция отваря прозорци за вмешателство в законодателството ни


2018-01-05 13:30 | коментара

Под легитимен лозунг за защита от насилие Истанбулската конвенция прокарва текстове с неясни понятия, отваряйки прозорци за бъдещи интервенции на законодателството.

 

Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на радио „Фокус“ евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки по повод приетия от МС проектозакон за ратификация на Истанбулската конвенция.

 

По думите му, посредством документа крайно либерални идеолози прокарват последователна политика, като притеснение будят определението за „пол“ и механизмите за прием на бежанци, описани в конвенцията.

 

В тази конвенция, в нейния чл. 3 в подточка В се дава определение за „пол“, като полът там е социална дейност, социална категория, социален пол. Как може полът да бъде социален, половете са два – мъжки и женски. Това не съм го измислил аз, не е решение, взето на конгрес на ВМРО. Това е природна, еволюционна даденост. От друга страна, в същата тази конвенция се съдържат задължения и изисквания, ако едно лице поиска бежански статут или хуманитарен статут, дори да няма право на това, ако се позове на преследване на основа на пола или на особеностите на пола, то може да получи подобна закрила и подобен статут. И това вече се получава в България. Лица, които нямат никакво основание да получат бежански статут, използват тази вратичка да искат и да претендират за статут на основата на заплаха заради тяхната сексуална ориентация, пол и т.н., коментира Ангел Джамбазки.

 

Той каза още, че в голяма част от страните членки на ЕС, ратифицирали Истанбулската конвенция, еднополовите бракове за узаконени.

 

Не е необходимо обаче да ни се налагат чужди културни модели, които противоречат на българските разбирания, каза още евродепутатът.