Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Няма ли я желязната църква в Истанбул, няма нужда от джамия в центъра на София


2018-01-08 19:39 | коментара

Турският президент не показва благородство, а изпълнява международен договор, казва евродепутатът

 

Каква е гледната точка на ВМРО за отношенията между България и Турция и светло ли е бъдещето на Балканите? По тези и още актуални теми говори евродепутатът и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки в „Европа сутрин“ по ТВ Европа.

 

Мнението на ВМРО и Обединени патриоти, изразено от евродепутата Ангел Джамбазки, относно Турция е, че тази държава все повече се превръща в диктатура.

 

Притеснява ни демонтирането на светската Кемалистска република от Ердогановия султанат. Това се случва повече от  години вече, откакто този диктатор е на власт. Намеренията и опитите на Ердоган са да отмени светския характер на Турция и да я превърне в Османска империя.

 

По повод откриването на ремонтираната желязна църква в Истанбул Джамбазки заяви, че Ердоган е извършил с църквата „Свети Стефан“ това, което трябва да направи по закон и споразумение от 1923 година.

 

За да има „Свети Стефан“ там, в София е джамията пред Банята. Това е споразумението. Ако не се пази това уникално, културно наследство, каквото е желязната църква в Цариград, то аз не виждам никаква причина да има джамия в центъра на българската столица.

 

Той допълни, че опазването на „Св. Стефан“ не е жест на милост или благородство от страна на турския президент, а е спазване на договор.

 

Няма ли „Свети Стефан“, няма нужда от джамия в центъра на София, категоричен бе Джамбазки, повтаряйки позицията си.

 

Имаме възможността сега, по време на председателството на Съвета на ЕС, да се опитаме да „отворим затворени врати“ и да „затворим проблемни теми“.

 

Като проблемна тема той посочи миграцията и намесата на Турция във вътрешните ни работи.

 

Коментарите и обсъждането на текстовете от Истанбулската конвенция ще продължат още дълго време, смята евродепутатът. Повече от половина европейски имат спорове за нея. Като пример Джамбазки даде Полша и Великобритания, които са подписали, но не са ратифицирали конвенцията.

 

Прокламираната цел, посочена в заглавието на документа - срещу насилието над жени и деца, е легитимна. Текстовете вътре, чрез които се прави опит да се вкарат, като „социален пол“ и „нестереотипна роля на пола“, обаче са меко казано притеснителни. Цели се въвеждане на понятия, противоречащи на изконни, исторически ценности в обществата.

 

Той е на мнение, че трезвомислещите хора имат ясното съзнание, че половете са два.

 

Няма никаква причина за въвеждане на някакъв друг вид трети полове и т.н. Това е неразбираемо, несъществуващо и неприемливо за нас.

 

Евродепутатът посочи, че темата с конвенцията е „лява“. Документът се подкрепя от социалистите. Така са гласували и българските леви евродепутати.

 

Ангел Джамбазки е категоричен, че с текстове не може да се променят традициите.

 

Не виждам причина да се занимаваме с тезите за „третия пол“. Това е отвличане на вниманието от съществените въпроси. Такъв е въпросът какви доходи получават хората в източната част на Съюза и в западната. Разликата е огромна.

 

Българското общество и Българската конституция разпознават брака като доброволен съюз между мъж и жена. Не между мъж и мъж или между мъж и табуретка, посочи още Джамбазки.

 

По думите му насилието се осъжда от много законови актове. Имаме Наказателен кодекс, имаме Закон за закрила на детето, имаме Закон за защита от домашното насилие, изброи патриотът. Основателна критика и въпрос към правоохранителните и правоприлагащите органи е защо не се прилагат, обясни той и допълни, че и десет конвенции да се подпишат, това не решава въпроса с прилагането на закона.

 

Проблемът няма да се реши, ако не започне администрацията да си върши работата, да преследва насилника и да го вкара, където му е мястото, да го респектира и да бъде наказан. При случаите на семейно насилие насилникът трябва веднага да бъде извеждан от семейството.

 

Целия разговор с Ангел Джамбазки в студиото на „Европа сутрин“ проследете във видеото >>>