Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Българска национална цел и мечта е да няма граница между Охрид и Черно море


2018-01-11 19:21 | коментара

Българска национална цел и мечта от повече от сто години е да няма граница между Охрид и Черно море. Това към днешна дата е осъществимо в рамките на Европейския съюз.

 

Това каза евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в „Още от деня“ по БНТ.

 

България трябва да направи всичко възможно и Македония, и Албания да станат част от ЕС, убеден е Джамбазки. А Сърбия – когато защити всички интереси на българското национално малцинство, защото сега „хитрува.“

 

Той даде пример с учебниците на български език, които сръбската държава преди 10 години се е задължила да отпечата за нуждите на българчетата там, но това не е направено. Наскоро, заради натиск от страна на български евродепутати, Сърбия е отпечатала едва 30 бройки учебници на български, които са били дадени само на официалните лица.

 

В отношенията между България и Македония евродепутатът Ангел Джамбазки наблюдава сближаване в процеса на разговорите.

 

Той каза още, че за България – като държава на външната граница на ЕС, е важно да не носим тежестта на преразпределението и да се премахне правилото за оставане на мигранти в първата държава от Съюза, в която са влезли.

 

Джамбазки очерта важните за страната ни теми по време на европредседателството – миграция и промяна на Дъблинските регламенти, пакета „Мобилност“ и транспортните работници, както и директивата за командированите работници, премахването на двойния стандарт и в доходите, и в качеството на храните, и при протекционистките закони.