Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

БСП се държи шизофренично. Женската им организация събираше подписи „за“, а сега предлагат референдум


2018-02-07 10:00 | коментара

Коментар на Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и български представител в Европейския парламент, за предаването „КОД 11-13“ по телевизия „Би Ай Ти“.

 

Дали в обществото трябва да има допитвания – да. В този документ безспорно има текстове, които трябва да бъдат подкрепени, но има и такива, които предизвикват спорове. Това коментира евродепутатът Ангел Джамбазки по повод Истанбулската конвенция.

 

Той обясни, че ще настоява не за нов превод на документа, а за чисто нов текст, в който да отпаднат спорните въпроси за третия пол и социалните роли.

 

Постът на Сергей Станишев в ПЕС не ме вълнува, не това е важният въпрос. БСП се държи шизофренично, тяхната женска организация събираше подписи за Истанбулската конвенция, а сега предлагат референдум. Г-жа Илияна Йотова беше лице на тази кампания, допълни Джамбазки.

 

Начинът, по който този документ беше представен от министрите Захариева и Цачева не беше достатъчно убедителен, категоричен е евродепутатът. Натиск от Европа за приемането на Конвенцията няма, допълни той.

 

Причината да не влизаме в Шенген е политическа и се корени във вътрешните дела на Холандия и вътрешните дела на Германия, заяви Джамбазки. Изпълнили сме всички технически критерии в това отношение, продължаваме да пазим външната граница на ЕС, носим най-голямата тежест по отношение на потока от хора, които пътуваха през Турция за Сирия, каза още той.

 

Няма никакъв вариант за пълноправно членство на Турция в ЕС, бе категоричен евродепутатът. Турция може и трябва да бъде стратегически партньор, трябва да има особени икономически отношения, трябва да има особени дипломатически отношения, но Турция не може и не трябва да бъде част от ЕС, защото не е европейска държава.

 

Споровете и протестите в Гърция за името на Македония Джамбазки коментира така:

 

Трябва да подадем колкото се може по-бързо и по-твърдо ръка на нашите братя в Македония, защото Македония е наша братска държава. Това, което трябва да направим, е ясно да заявим на Атина, че натискът по отношение на нашите братя в Македония и недопустим. И на нас ни е ясно, че те изобщо не спорят за това кой бил Александър Велики. Не, тезата и темата са съвсем други. За тях темата е да се пречи докрай на Македония, защото реши ли се този въпрос, ще се отвори въпросът за правата на населението в Беломорието, Северна Гърция.

 

Целия коментар може да проследите във видеото >>>