Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Относно: Механизъм за отпускане на извънредни помощи за животновъдите


Въпрос

 

От 8 август 2014 г. Русия започна прилагането на забраната за внос на някои видове месо, млечни продукти, плодове, зеленчуци и преработени хранителни продукти от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия. В следствие на тези санкции бяха засегнати хиляди средни и дребни предприятия, земеделски производители, производители на мляко и млечни продукти в България. Освен наложеното от Русия ембарго, българските животновъди бяха изключително силно засегнати от болестта „син език“.

 

Малките и средните предприятия бяха определени и заявени като приоритет от председателя на Комисията — г-н Юнкер. Комисията вече е отговорила на руските санкции с краткосрочни мерки за подпомагане на пазара на стойност над 155 милиона евро. На 3 септември 2014  г. Комисията оповести допълнителни мерки в отговор на руското ембарго. Въпреки предприетите мерки от страна на Комисията, българските животновъди не получиха обезщетение и много от тях понастоящем са на ръба на фалита. Щетите за българската икономика застрашително растат.

 

Моите въпроси са:


1. Наясно ли е Комисията с размера на загубите на българските животновъди от търговското ембарго, наложено от Русия?


2. Предвижда ли Комисията създаване на механизъм за отпускане на извънредни помощи за животновъдите с цел да се компенсират загубите от наложеното от Русия ембарго и от болестта „син език“?

 

Отговор

Свързани материали


Дискусия на тема „Етническите граници на България през XXI в.“ се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието бе организирано от студентски клуб „Единство и сила“ и участие в него взеха евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и д-р Милен Врабевски – учредител и председател на Фондация „Българска памет“.