Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Относно: Смяна на зимното часово време с лятно


Въпрос

 

Последните научни изследвания показват, че смяната на зимното часово време с лятно не намалява значително потреблението на ток, но причинява сериозни проблеми в здравословното състояние на хората. Лятното часово време е въведено с цел спестяване на разходите за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. Но в днешно време смяната на часа е неефективна, а икономическите ползи са сравнително минимални, дори нищожни — по данни на Системния енергиен регулатор смяната на часовото време спестява годишно 23 милиона киловатчаса, което се равнява на спестени 54 стотинки на човек.

 

Психолози изтъкнаха, че смяната на часовото време засилва и здравословните проблеми на хората — отчита се до 5 % увеличение на сърдечно-съдовите проблеми в седмицата непосредствено след смяната на часа. Психолозите са категорични, че изкуствената смяна на часа не е в синхрон с биологичния часовник, в първите дни след нея човек е неспокоен, раздразнителен, трудно се концентрира и ориентира.

 

Преминаването към лятно часово време не е въведено в африканските държави, Япония, Китай и Русия.

 

Въпросът ми към Вас е:

 

Прави ли Комисията изследване на територията на ЕС за възможните негативни ефекти от смяната на часовото време върху здравето и икономиката? Смята ли Комисията да предложи директива за отмяна на лятното часово време?

 

Отговор

Свързани материали


Дискусия на тема „Етническите граници на България през XXI в.“ се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието бе организирано от студентски клуб „Единство и сила“ и участие в него взеха евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и д-р Милен Врабевски – учредител и председател на Фондация „Българска памет“.