Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Относно: Изнудване на български граждани от страна на испанските власти


Въпрос

 

До мен достигна силно обезпокоителна информация, че български граждани са подложени на изнудване от страна на испанските власти. Испанската полиция налага глоби и пише актове на български граждани, които управляват превозните си средства със законно придобити шофьорски книжки в България. С тази дискриминационна практика испанските власти принуждават българските граждани да заменят българските си шофьорски книжки с испански, което струва 80 евро.

 

Освен горепосочения проблем, българските граждани в Испания се оплакват, че превозните им средства с българска регистрация са изземвани от испанските власти. При първо спиране на превозното средство испанската полиция налага 5-дневен срок собственикът да пререгистрира колата. В случай че това не се случи, полицията изземва превозното средство и го кара в автоморга, където колата се унищожава, но не се предоставя никаква компенсация на собственика ѝ. Напълно изрядни превозни средства с платени годишни данъци и застраховки биват конфискувани и унищожавани без да бъдат предоставяни компенсации на собствениците им.

 

Въпросът ми е:

 

1. Наясно ли е Комисията с подобен тип проблеми, с които се сблъскват европейските граждани, живеещи извън собствената си страна?


2. Възнамерява ли Комисията да разработи Директива, която да възпре подобен тип практики и да разреши проблемите на европейските граждани, живеещи в други държави–членки на ЕС? 

 

Отговор

Свързани материали


Дискусия на тема „Етническите граници на България през XXI в.“ се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието бе организирано от студентски клуб „Единство и сила“ и участие в него взеха евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и д-р Милен Врабевски – учредител и председател на Фондация „Българска памет“.