Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.politics.actualno.com - Джамбазки: Ако Сърбия иска в ЕС, да промени отношението си към българите от Западните покрайнини


2014-08-07 13:30 | коментара

Българският евродепутат Ангел Джамбазки ще изпрати запитване до председателя на Европейската комисия Юнкер, за да го попита кога ситуацията с българите в Западните покрайнини ще бъде променена. Джамбазки беше на посещение в Босилеград, в съседна Сърбия, срещна се с българите там и разказа, че проблемите на хората там са многобройни.

Пред Националното радио той коментира: "Няколко неща се набиват на очи веднага. На първо място това е отказът на държавата да спазва поетите ангажименти като например да осигури учебници на български език за задължителното обучение за всеки българин. Това тяхно право е гарантирано от сръбската конституция, от международните договори, подписани между България и Сърбия. Сега сръбската администрация прави всичко възможно тези учебници да не бъдат издавани и нашите сънародници да не могат да учат български език. Първото нещо, което смятам да направя, е да изпратя питане до председателя на ЕК г-н Юнкер кога тази практика ще бъде прекратена. От тази среща си записах нещата, които са многобройни и започвам да ги изпращам на председателя на Европейската комисия, на председателя на Европейския парламент, ще издиря човека, който отговаря за преговорите със Сърбия, ще поискам среща с него, с българския външен министър и те ще бъдат уведомявани за всяко едно нарушение на правата на българите".

Джамбазки заяви, че ще бъде представител в ЕП и на българите от Западните покрайнини.

На въпрос как ще бъдат номинирани кандидатите за депутати от ВМРО, той отговори: "На първо място те трябва да са доказани патриоти и родолюбци. На второ място, съобразно резултатите на нашите две политически формации в областите, в които едната има по-добро представителство, тя ще определи водача на листата. Патриотичният фронт, който формирахме, е може би най-търсеният политически съюз. Това е един съюз, който няма нужда да обяснява. Смятаме да постигнем национален, националистически фронт, който да бъде незаобиколом фактор в управлението на България".