Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.blitz.bg - Джамбазки към Плевнелиев: Ако отидете на церемонията на Ердоган, останете си там


2014-08-28 16:05 | коментара

Нито един държавен глава от ЕС няма да бъде в Анкара, обяви евродепутатът

Президентът Плевнелиев не бива да ходи на церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания турски президент Ердоган, който е заплаха за светския и демократичен характер на Турция и застрашава стабилността в региона. Това казва в коментар евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.Според него, Реджеп Тайип Ердоган демонстрира връщане към османското и ислямското минало на Турция. Той промени политическата система в страната така, че да може да бъде избран за президент.

„Само за последния месец дейци на неговата партия направиха няколко скандални изказвания, като например препоръка към жените да не се смеят на публични места. Изключително любопитно е дали президентът Плевнелиев, който е известен поддръжник на либералната политика, би одобрил подобни позиции”, казва още Джамбазки.

Според него, ако Плевнелиев отиде на въпросната церемония, само за два дни той ще сътвори два сериозни международни гафа. Ден по-рано той лекомислено подкрепи непремерени квалификации спрямо Русия – признавайки, че дори не ги е чел и влизайки в спор с подопечния си служебен министър-председател.

„Нито един друг държавен глава на страна от ЕС няма да присъства на церемонията на турския президент. Най-малкото, което Плевнелиев дължи, е бойкот на въпросното коронясване на новия османски султан. А ако много държи да ходи на церемонията на Ердоган, направо да остава там”, завършва изказването си евродепутатът.