Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.reporterbg.com - ВМРО сезира ЕП и ЕК за агитацията на турски


2014-10-09 20:40 | коментара

Контролните органи трябва да прилагат нормативната уредба, а при нарушение – да санкционират своеволята, твърдят националистите

 

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки е изпратил сигнал до председателите на Европейската комисия и Европейския парламент заради агитацията на турски език по време на предизборната кампания на ДПС, информираха от пресцентъра на партията. 

 

„Само като наглост и показност на всевишност може да се определят действията на лидера й Лютви Местан и друг неин представител - Хюсеин Хафъзов. По време на предизборни срещи и двамата кандидати за депутати са използвали в разрез с Конституцията и закона език, различен от регламентирания български език. Те са ползвали турски език, за да агитират в предизборната си кампания”, се казва в сигнала на ВМРО. 
Според националистите няма равни и по-равни български граждани и всички са длъжни да спазват законодателство, независимо дали го одобряват или не. Контролните органи трябва да прилагат нормативната уредба, а при нарушение – да санкционират своеволята, аргументира се Джамбазки. 
„Обръщам се към европейските институции, след като Централната избирателна комисия отказва да спазва закона и няма да наложи административна санкция на ДПС. По време на заседанието си днес - 9 октомври 2014 г., членовете на ЦИК оставиха „само за сведение“ видеозаписи от предизборните срещи с агитация на турски език, предоставен от предаването „Господари на ефира“, излъчен на 7 октомври, уточни още заместник-председателят на ВМРО. 

 

Ще настоявам Европейския парламент и Европейската комисия да се ангажират с казуса, за да бъде гарантирано спазването на законите на територията на Европейския съюз. Недопустимо е законът да е валиден за едни, а други да се ползват с привилегии. Това са хора, претендиращи за представители на народа, а необезпокоявано погазват законите на страната. България от европейска държава се превръща в разграден двор, без ред, без справедливост, без поемане на отговорност” , завършва Джамбазки.