Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.novanews.bg - Джамбазки: Ще съм безкомпромисен, европътят на Македония минава през София


2014-10-14 16:41 | коментара

Той бе избран за зам.-председател на делегацията на ЕС за Македония

 

"Ще бъда безкомпромисен към действието или бездействието на скопската власт, защото европътят на Македония минава през София”, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки, който бе избран за зам.-председател на делегацията на ЕС за Македония.

 

"Предстои ни много работа по проверка на критериите и тяхното изпълнение от страна на Македония за членство в Европейския съюз. Трябва да съблюдаваме за прилагането на конкретни мерки по отношение на фундаментални въпроси. За нас с приоритет са спазването на човешките права, в частност на различните общности в Македония, езикът на омразата срещу България в медиите да бъде премахнат, запазване на българското историческо наследство в Македония, обясни Ангел Джамбазки. 

 

По думите му Македония трябва ясно да покаже желание за интеграция и зачитане на основните европейския принципи. 

 

"На всички отговорни фактори в Скопие да е ясно – пътят на Македония минава през добри отношения със София”, категоричен бе евродепутатът.

 

"Радвам се, че желанието ми да бъда част от делегацията бе уважено. Вярвам, че присъствието на последователен борец за правата на българите в Македония в тази група ще бъде от полза както за Европейския съюз, така и за държавата-кандидатка за членство”, допълни Джамбазки.

 

Той получи правото да ръководи първото учредително заседание и начерта пред останалите членове на комисията програма, която да обхване в цялост изискванията, поставени пред Македония за членство в ЕС.