Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.actualno.com - Месец и половина след Неков и Джамбазки натисна за наводненията


2014-10-28 16:05 | коментара

След като българският евродепутат Момчил Неков, представител на БСП в ПЕС, засегна темата за наводненията и полагащото се на България обезщетение и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки обърна внимание на въпроса.

 

Точно както и Неков, Джамбазки е изпратил официално писмо до Министерски съвет, Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие относно оценката на щетите от природните бедствия и действията на властите до момента.

 

Въпросите, които поставя евродепутата, са:

 

1. Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията за областите Варна, Бургас, Добрич, Враца, Хасково?

 

2. Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията в страната върху инфраструктурата – публична общинска и публична държавна собственост?

 

3. Какъв е размерът на поисканата помощ от Министерски съвет от Европейската комисия?

 

4. Получил ли е Министерски съвет официален отговор в какъв размер Европейската комисия ще отпусне помощ за преодоляване на последствията от наводненията и в какъв срок?

 

Подобни въпроси прати и Неков, но досега евродепутатът не е съобщил да има отговор от правителството.

 

След Неков, в рамките на разискването в Европейския парламент за по-добрата превенция и управление на наводненията на европейско равнище Джамбазки поиска повече информация за механизма, по който се разпределя помощта и за сроковете, в които тя ще бъде получена от държавите-членки на ЕС.

 

Можем с голяма доза основание да твърдим, че България е една от най-тежко засегнатите държави-членки по линия на природните бедствия през последната година. Считам, че по отношение на превенцията, по отношение на подготовката на институциите и населението при природни бедствия в последните две десетилетия не е направено почти нищо. Отделно от това вече е пределно ясно, че България няма изработен механизъм – нормативен, институционален и финансов, който да се ползва за преодоляване на последиците от природните бедствия, посочва Джамбазки.

 

Попитах официално министър-председателя, вътрешния министър и министъра на регионалното развитие какви са щетите до момента и какво са поискали като компенсации от Брюксел. Чакам техния отговор. Имам лошото предчувствие, че отново някой някъде няма да си е свършил работата, поради което ще получим в пъти по-малко отколкото ни е необходимо. Имам лошото предчувствие, че това поредно безхаберие ще остави хиляди българи без покрив, без пътища, без ВиК система, без елементарни условия за живот, допълва евродепутатът.