Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.pik.bg - Фюле отговори на Джамбазки за членството на Сърбия в ЕС


2014-10-29 15:40 | коментара

Без реално гарантиране на правата на българите в Сърбия – няма как да се говори за еврочленство. Това е част от отговора на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле на запитването на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки относно проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини и преговорите за членство на Сърбия в ЕС.

 

Българският представител в Европейския парламент Джамбазки зададе въпроса ще продължават ли да се водят присъединителни преговори докато са налице многобройни нарушения на правата на малцинствата в Република Сърбия.

 

В питането си той изброява част от сериозните пречки, пред които е изправено българското малцинство в Западните покрайнини страна на сръбската власт - натиск от страна на местната власт върху български учители в гимназия „Георги Димитров“ в Босилеград, където липсват учебници по български език, което нарушава правото им да изучават своя майчин език, както и съдебно преследване на български дейци, като например случая „Иван Николов“ от Босилеград.

 

В отговора на еврокомисаря Фюле се казва, че зачитането на основните права и защитата на малцинствата са основни изисквания за Сърбия в рамките на преговорите за присъединяване. Според Европейската комисия е „необходимо да се отдели внимание на последователното прилагане на законодателството в цяла Сърбия, особено в областта на образованието, използването на езици и достъпа до медии и религиозни служби на езиците на малцинствата, винаги когато малцинствата изразяват желание за това.

 

“ Джамбазки коментира, че отговорът на комисията е дипломатичен, но същевременно и доста ясен – без реални действия за гарантиране правата на българското малцинство и прякото му участие в обществения живот в Сърбия не може да се говори за членство в Европейския съюз. Това е фундаментален въпрос и той е крайъгълен камък в отношенията на Белград с останалите държави-членки на ЕС.

 

Отделно от това процесът на присъединяване е замразен за сега, което на бюрократичния език на ЕК означава, че спрямо новите кандидати за членове в ЕС ще бъдат прилагани много по-строги правила.

 

В този смисъл Сърбия няма да бъде допусната на база компромис и това трябва да стане ясно на всички среди в Белград, категоричен е Джамбазки.