Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

БНТ - Политика, преговори и банки – разговор с Менда Стоянова и Ангел Джамбазки


2014-11-01 08:53 | коментара

Корпоративна търговска банка няма да бъде спасявана. Новината на деня коментирахме в студиото на “Панорама” с Менда Стоянова, председател на временната бюджетна комисия в новия парламент и депутат от ГЕРБ, и Ангел Джамбазки, Патриотичен фронт.

 

Каквото и решение да се вземе за КТБ, то ще бъде лошо, заяви Менда Стоянова. Ситуацията там е такава, че не само че не може да се спаси банката, а и при всички видове изходи от тази ситуация ще има пострадали и то много. Тя обясни, че е направен опит за отсрочка с цел, ако има потенциални инвеститори, които желаят да вложат пари в банката, да го направят. Такива инвеститори провеждаха срещи и разговори, но официална оферта от тяхна страна не постъпи.

 

Менда Стоянова каза, че днес в Народното събрание Иван Искров е представил писмо, в което има извлечение от официалната оферта, подадена снощи късно от потенциалните инвеститори – Оманския фонд и още двама инвеститори – т.нар. Фонд ЕПИК. “Това писмо обаче показва такива параметри на оферта, които са неприемливи за българската държава”, категорична беше тя, като обясни, че предложението им е държавата да “влезе” с пари, а те ще влязат с активи, които ще бъдат получени от Бромак ЕООД – т.е. мажоритарния собственик Цветан Василев.

 

Менда Стоянова подчерта, че на първо място трябва да се постави въпросът кой е виновен. По думите й това са собствениците и управляващите тази банка. “Въпросът е кой им позволи да откраднат парите на хората”, попита тя и допълни, че БНБ не е осъществявала никакъв надзор. Освен това не трябва да се подценява ролята на ДАНС, които са отговорни за финансовото разузнаване. Ето защо Прокуратурата и Следствието са наред сега.

 

На въпроса има ли коалиция ГЕРБ-ДПС за КТБ, Менда Стоянова посочи, че това твърдение се внушава днес от една конкурентна на БНТ телевизия. Що се отнася до решението на Временната бюджетна комисия, прословутата точка 3 беше гласувана не само от ГЕРБ и ДПС, а беше подкрепена от БДС, от Патриотичния фронт, от АБВ.

 

Ангел Джамбазки, Патриотичен фронт, заяви, че личната му позиция, както и тази на ПФ, е същата като по време на изборите и още откакто въпросът стана наболял – гарантираните влогове на хората трябва да бъдат изплатени, защото това е по закон. Той обясни, че на много хора животът им зависи от това, а също и много малки бизнеси са зависими от това решение. Парите на общините, парите на тези промишлености, които създават и издържат работни места, трябва да бъдат защитени по някакъв начин. “Оттам нанатък, който е поел печалбата да получава висока лихва, носи и риска да загуби своите пари”, коментира още той.

 

Писателят Захари Карабашлиев взе отношение по темата за КТБ, като подчерта, че гарантираните влогове трябва да бъдат изплатени и не трябва да се позволява хората да изгубят работните си места. Полакомилите се от високите лихви, сами трябва да носят отговорност за решенията си, защото безплатен обяд няма, каза още той.

 

Гостите в студиото на “Панорама” коментираха и разговорите за съставяне на правителство. Ангел Джамбазки разви темата за това кой се страхува от Патриотичния фронт.

 

Какво каза човекът, който като че ли разбуни кошера тази седмица – вижте в интервюто на Поли Златарева с председателя на Европейската десница Жозеф Дол.