Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.fakti.bg - Български евродепутати подкрепиха Орбан


2018-09-13 17:45 | коментара
8 срещу 5 в полза на унгарския премиер

Как гласуваха българските евродепутати решението, което Европейският парламент взе за Унгария - да се стартира процедура, която може да отнеме гласа на страната ЕС? Подкрепящите премиера Виктор Орбан са мнозинство - 8 евродепутати. Петима от българите гласуваха с мнозинството в Европейския парламент - тоест "против" Орбан и "за" взимането на мерки срещу начина му на управление, съобщи Club Z. 


"За" доклада на холандската евродепутатка Юдит Сарджентини, който препоръча тежката санкция срещу Унгария, са гласували единствено Светослав Малинов("Демократична България"/Европейска народна партия), Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк и Искра Михайлова(ДПС/Съюз на либералите и демократите в Европа) и Сергей Станишев (БСП/Партия на европейските социалисти). 


Против доклада и в защита на правителството на Виктор Орбан са гласували 8 души. Това са Николай Бареков и Ангел Джамбазки от Групата на европейските консерватори и реформатори, Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев от ГЕРБ/ЕНП, както и Момчил Неков от ПЕС. 


Въздържала се е единствено Ева Майдел от ГЕРБ/ЕНП. Така съотношението на българските представители от ЕНП е 5:1 в полза на поддръжниците на Орбан. Още преди два дни Светослав Малинов се зарече, че ще подкрепи доклада на Юдит Сарджентини. И спази обещанието си. Андрей Ковачев пък заяви, че мнението му е почти същото като на Манфред Вебер – председател на парламентарната група на ЕНП, който миналата седмица обяви кандидатурата си за бъдещ шеф на Еврокомисията. Ковачев е негов заместник. 


Но допълни, че „когато става дума за миграция, ние разбираме, че има необходимост да се пазят външните граници на ЕС“. Самият Манфред Вебер спази своето обещание и подкрепи доклада срещу правителството на Орбан. Както и мнозинството от депутатите от ЕНП и противно на гласуването на представителите на ГЕРБ. В България депутатът от ГЕРБ Тома Биков дори поздрави евродепутатите от партията, че са подкрепили Унгария. И обяви, че "битката за Европа тепърва започва". 


Не се състоя очакваното голямо разцепление в ЕНП по въпроса за активирането на член 7 срещу Унгария. 118 депутати от първата сила в Европарламента подкрепиха доклада. Двойно по-малко – 58, бяха против. Въздържаха се 28. 


Разцеплението се очакваше поради опасенията, че партията ФИДЕС на Орбан може да бъде изключена от редовете на ЕНП. И в такъв случай европейските десни биха загубили доста гласове на изборите за Европарламент през май 2019 година.