Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.kanal3.bg - ВМРО ще бори фалшивите новини с държавен домейн и медиен регулатор


2018-11-07 20:09 | коментара

Законодателни промени, които да ограничат разпространението на тъй наречените фалшиви новини обмислят от ВМРО, които организираха кръгла маса в парламента. В нея участваха представители на много медии и СЕМ. 

 

Причината за инициативата на патриотите е, че липсва каквато и да е регулация на такива неистински новини, които бликат от безадресни сайтове и платформи.

 

"Не налагаме готови решения, пандемията от фалшиви новини създава объркване и тревожност в българското общество", заяви евродепутатът Ангел Джамбазки. "Такива заглавия без логика създават изключително напрегнат климат в обществото", заключи той. "Вторият голям лош ефект е обезсмислянето на труда на истинските медии и журналисти", допълни евродепутатът.

 

"Фалшивите новини са на път да променят начина на правене на политика", установи зам.-председателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов. По думите му, много е лесно чрез тях така да отстраниш политическия съперник. Рискуваме да се превърнем в общност, в която никой няма доверие на никого и всеки мрази всеки, обобщи Веселинов и подкрепи идеята за въвеждане на "бутон фейк".Колегата му Александър Сиди пък предложи създаването на държавен домейн .media, който да бъде поддържан от независим медиен регулатор, както СЕМ регулира телевизиите и радиата.

 

Така, по думите му, всички сайтове, онлайн платформи и блогове ще подлежат на регулация, каквато в момента липсва. Те ще търпят и санкции за разпространяване на фалшиви новини, а тези, които искат да сключват договори за медийно отразяване, ще трябва да бъдат регистрирани задължително в този домейн, обясни депутатът от ВМРО.

 

Според Сиди спирането на достъпа до сайтове, когато има решение на съда, ще започне спиране на тази лавина по някакъв начин, дори и санкционираният да разкрие нов сайт.

 

Представителите на медиите категорично се обявиха срещу фалшивите новини, но се показаха и скептични за механизмите на тяхното ограничаване.

 

Срещу фалшивите новини се обяви и Канал 3. "Фалшивите новини са първата стъпка към манипулацията", коментира програмният директор и управител на телевизията Ива Стоянова. 

 

"Канал 3 противодейства на това с директните си излъчвания, които дават възможност на зрителя сам да преценява кое е истина, кое - лъжа, кое е добро и кое е лошо", добави тя. По думите й, докато има "един човек ми каза", ще има и фалшиви новини. Важно е да имаш легитимни източници, които да цитираш", заяви Стоянова.

 

По време на дискусията на политиците беше напомнено, че много от "фалшивите новини" често идват от самите тях, с което депутатите се съгласиха. И днес имало една такава фалшива новина, лансирана от трибуната в пленарната зала, припомни Александър Сиди по повод обвиненията на Марешки, че Каракачанов е архитект на престъпната схема за продажба на бг гражданство.