Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Съперник, Перник - Евродепутати алармират: Македония не спазва договора с България!


2018-12-01 21:50 | коментара

Евродепутатът Ангел Джамбазки обвини Македония, че не спазва договора за добросъседство и приятелство с България.


"Отдавна трябваше да бъдат приведени редица мерки, като например - трябваше да приключи използването на езика на омразата, трябваше да бъдат издадени учебници на български език, не трябваше да се правят антибългарски изказвания. Нищо от това не се е случило все още. Това тревожи българското общество", заяви Джамбазки.


Според него македонският премиер Зоран Г-н Заев се бави, "обещава на всеки всичко, но не изпълнява поетите задължения. И това няма да доведе до добър ефект и до добър краен резултат. Нашият призив към г-н Заев е да спазва този договор, ако желае да продължи да получава подкрепата и на нас като европейски представители, и на българското общество като цяло", каза българският представител в ЕП.


Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев също изрази разочарование от езика на омразата срещу България в някои македонски медии.


"Македония винаги е била неизменна част от Европа, както и част от българското наследство. Всички исторически спорове трябва да бъдат решени по пътя на добросъседството, толерантността и историческата справедливост", заяви Ковачев по време на обсъждането на доклада за напредъка на западната ни съседка по пътя към членството й в ЕС, предаде БНР.


"Във връзка с това не мога да скрия моето разочарование от продължаващите антибългарски изказвания в някои македонски медии. Не само физическите граници трябва да бъдат символични, нашето общо бъдеще, за което работят правителствата и на България, и на Македония, но и духовните граници, които бяха изградени от тоталитарните режими, говорът на омразата, всичко това трябва да бъде преодоляно по пътя на европейската интеграция", каза Ковачев.


Междувременно съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Македония ще се събере на двудневно заседание в Националния исторически музей в София. Това ще бъде трето заседание на комисията, създадена по силата на договора за приятелство между двете държави. Предвижда се всяка година тя да представя общ доклад за дейността си на правителствата на София и Скопие.
На последното й заседание бяха обменени учебници по история. До момента България е представила над 30 страници бележки по учебници по история в Македония, тъй като българските представители са констатирали сериозни проблеми в учебното съдържание.


На двустранна среща преди дни в Солун с македонския си колега Никола Димитров българският първи дипломат Екатерина Захариева обсъди конкретните стъпки по прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и заяви, че е в общ интерес съвместната мултидисциплинарна комисия най-накрая да излезе с реални резултати.


30.11.2018 г.
Стр. 9