Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.actualno.com - Джамбазки иска да си отмъстим на Франция и Германия в Европейския съвет заради превозвачите


2018-12-05 22:27 | коментара
Превозвачите трябваше да организират за протест още тогава, ще трябва да се направи и сега. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки във връзка с позицията на Европейския съвет относно т. нар. Пакет "Мобилност". 

Припомняме, че основата на позицията е, че собствениците на дружества за товарни превози трябва да правят графика на шофьорите, така че шофьорите да се връщат у дома поне веднъж на четири седмици. Когато шофьорът е избрал да ползва две съкратени почивки, той ще трябва да се прибира у дома след три седмици работа. Няма да има обаче нужда да се връща и превозното средство, което беше описано от транспортния министър Росен Желязков като "единствената малка победа". А позицията стана факт, след като Чехия и Словакия се отказаха от това да бъдат „против” и така нямаше достатъчно държави, за да не мине гласуването с квалифицирано мнозинство. 

Според Джамбазки „виждаме грозното лице на този Европейски съюз, който иска да открадне 150 000 български работници”. Сега разбрахме какво е този Европейски съюз – 20 години се лигавим, че всичко е цветя и рози, а Франция и Германия искат да откраднат българските шофьори, това са техните интереси, подчерта зам.-председателят на ВМРО. Франция и Германия се опитват да ни фалират, настоя Джамбазки. На въпрос на Нова телевизия какво ще става, евродепутатът посочи две стъпки. Първата – като стигне пак въпросът до Европейския парламент, да има протести, каквито „жълтите жилетки” направиха във Франция и Макрон се отказа да вдига акциза и данъка върху горивата (бел. ред. – засега има мораториум, т.е. по същество отлагане на поскъпването). Втората стъпка – ако това решение мине, следващото важно решение за Франция и Германия, по което може да се наложи едностранно вето, да го блокираме. Трябва да спрем да сме "йес"-мените, които сме от 2007 година насам, настоя Джамбазки. 

"Наистина това, което се случи в Брюксел през изминалата вечер, не удовлетворява българската страна, но има и успехи, като най-сериозният успех, който можем да отчетем, е, че няма да се прибира превозното средство на всеки 4 седмици", коментира председателят на Съюза на превозвачите в България Йордан Арабаджиев в интервю за bTV. "Ако един превозвач с пет камиона оперира в ЕС, на всеки 4 седмици водачите му трябва да се прибират в България. Той ще трябва да организира първо камионът да бъде близо до летище, да бъде по възможност празен, а това не винаги е възможно. Оттам нататък този камион като е на паркинг, той генерира разход от 50-100 евро на ден, трябва шофьорът да се придвижи от паркинга до летище, после да пристигне до София. Ако е от Варна, от София трябва да стигне до Варна и чак тогава да започне да почива 45 часа. 4-5 дни този камион ще бъде извън пазара и ние точно в това виждаме дискриминацията", добави Йордан Арабаджиев. 
Според Мадлен Кавръкова, която е правен съветник към Съюза на превозвачите в България, "икономическа логика няма никаква. Търсят се някакви социални мотиви за това решение, но всъщност няма нищо социално в това един шофьор да пътува хиляди километри да се върне в България, да почива тук 45 часа, след което отново да се върне в Западна Европа." 

Според експертите българските превозвачи не са желани в Западна Европа, тъй като са конкурентоспособни, работят добре, на добри цени и имат нов автопарк. Недоволни от договореното в Брюксел останаха и други страни в Европа, сред които Унгария, Полша, Литва, Латвия, Ирландия и Малта.