Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Труд - 800 шофьори блокират Брюксел


2019-01-05 21:43 | коментара

Изкарват и тировете на протест пред Европарламента

Български шофьори излизат на протест пред сградата на Европейския парламент на 10 януари. В този ден транспортната комисия там ще гледа предложените мерки по пакета "Мобилност", който предвижда седмичната почивка на водачите да бъде извън кабината на камиона, шофьорите да се връщат в страната, където са базирани фирмите им, най-малко веднъж на 4 седмици, както и да правят минимум пет дни пауза между две серии кабо-тажни превози в друга страна. Демонстрацията ще бъде от 8.00 до 13.00 ч., като максимум е разрешено присъствието на 800 човека, обясни евродепутатът Ангел Джамбазки.


Очаква се в протеста да се включат и 150 камиона от България, а подкрепа за колегите си ще дадат и превозвачи от Румъния, Унгария, Полша и Литва.


Тировете ще бъдат разположени по булеварда, който свързва сградите на Европарламента и Европейската комисия, допълни Джамбазки.


Според него приемането на пакета "Мобилност" би предизвикало в България "миграционно цунами". "Няма никакво съмнение какво се цели с предлагания пакет. Говорим за двоен стандарт и кражба на бизнес", посочи евродепутатът. Представителят на превозвачите Петко Ангелов посочи, че промените ще доведат до фалит на хиляди фирми. Той подчерта, че заплатите на българските шофьори не са по-ниски от колегите им в чужбина. Те получават по 1000 лева основна заплата и по 65 евро на ден, което прави около 2500 евро заплата, изчисли Ангелов.


От своя страна министърът на транспорта Росен Желязков обяви, че страната ни ще блокира пакета "Мобилност", ако не успеем да постигнем това, което удовлетворява транспортния бранш.
Протестът на превозвачите беше подкрепен и от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който посочи, че ще настоява за разговори на високо ниво с представителите на ЕК и ЕП по проблема.

Стр. 4