Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Стандарт - Ангел ДЖАМБАЗКИ, евродепутат: Искат нагло да фалират транспортния ни бизнес


2019-01-11 10:48 | коментара

Броят на камионите, който ни беше разрешен за участие в протеста в Брюксел, наистина е много малък, така че тяхното участие е по-символично. Но броят на камионите не е толкова важен. Важна е ясната политическа заявка, която нашите превозвачи с подкрепата на българските евродепутати дадоха в столицата на Европейския съюз. Защото документите, включени в Пакета за мобилност, са най-циничното, най-яркото доказателство за това, че една група превозвачи от ЕС - конкретно белгийските, германските и френските - се опитват да откраднат бизнеса от колегите си от Източна Европа и в частност -от българските автомобилни превозвачи.

За Протестът на пл. "Люксембург" е само началото на борбата на нашите автомобилни компании
България това би означавало загуба на около 150 хил. добре платени работни места. Би означавало зараждането на една нова емигрантска вълна от около 450 хил. млади, трудоспособни българи, която поема от България на Запад. Сега това са хора, които изкарват парите си на Запад, но ги харчат в България; хора, които гледат тука семействата си и допринасят за повишаването на жизнения стандарт на нашата родина. Защото наистина е важно да се знае, че транспортният бизнес изкарва парите си в Европа, но ги влага в България, с което реално подпомага българската икономика. Това навярно е и причината нашите лицемерни "приятели" от западната част на Европа да се опитват да фалират нашия транспортен бизнес. Ако те искаха по един честен, конкурентен начин, да привлекат шофьорите ни, можеха да им кажат много просто: Ние ви предлагаме, например, 5000 евро заплата - и те щяха да се съгласят. Но нашите западни "приятели" не искат да дават повече пари на шофьорите, защото не им пука нито за тях, нито за техните семейства, а просто искат да фалират българските транспортни фирми - и това е цинично и нагло!


Това е и основната причина за протеста на 10 януари в Брюксел. И искам дебело за подчертая, че протестът на 10 януари не е финалът на нашата борба. Напротив, този протест беше само началото. Защото на 10-и е само заседанието на транспортната комисия на Европарламента, след това е заседанието на самия Европарла-мент, после предстои даване на мандат за преговори, след което пък предстоят самите преговори. Но на 10 януари ние ясно и категорично показахме, че протестираме срещу опита на Запада за разделение на Европейския съюз. Защото ако някой днес застрашава стабилността и бъдещето на ЕС - това е именно т.нар. Пакет Макрон. А ние сме длъжни да покажем на Запада, че това не бива да се случва и че ние, българите, милеем за целостта на ЕС. Защото когато България влизаше в ЕС - лозунгите бяха "Свободен и единен европейски пазар" и "Свободна конкуренция", в резултат на което у нас фалираха много фирми. А сега, когато българските превозвачи - 100% частни фирми, които са вече високо конкурентоспособни, които имат 67-68 хиляди модерни влекача, придобити честно, с много труд и с кредити - западните ни лицемерни "приятели" изведнъж искат да ни фалират, като въведат протекционизъм, който противоречи на самата идея за създаването на ЕС!

Между другото, важно е да се знае, че огромната част от тези 150 хил. българи, заети в международния автомобилен транспорт, работят в малки и средни предприятия - това, може би, е гръбнакът на малкия и средния бизнес у нас.


/Пред БНР/
Стр. 6