Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.blitz.bg - Джамбазки: Пакетът "Макрон" краде българския транспортен бизнес


2019-01-10 11:06 | коментара

Стига с двойните стандарти. Това призова Димитър Рашков пред Нова преди големия транспортен протест в Брюксел. Шофьорите не искат да спят в хотел, защото кабините били удобни. Изискването на пакета "Макрон" е те да зарежат камиона някъде в полето, да идат на хотел и затова не било ясно какво ще намерят, след като се върнат на сутринта. Евродепутатът Ангел Джамбазки смята, че изискването шофьорите да се връщат вкъщи е домашен арест.

Нарушава се основно право за свободно движение и търговия. Става въпрос за кражба на бизнес, обясни той.

Андрей Новаков се надява повече наши представители в ЕП да успеят да влязат в транспортната комисия и да успеят да гласуват. Ние нямаме представител в комисията. Този протест не е демонстрация на евроскептицизъм. Това заяви транспортният министър Росен Желязков пред Нова телевизия. Нашите превозвачи искат основните права на ЕС да се спазват.

Според министъра вносителите на предложенията в пакета "Макрон" трябвало да се срамуват от основателите на ЕС. Засега гласовете в транспортната комисия са на кантар с лек превес на опонентите ни. Следващият ход е да се направи всичко възможно процедурата да се блокира и да се остави на следващия състав на ЕП.

Припомняме, днес в Брюксел ще се проведе протестът на транспортните фирми, на който ще присъства и лично министър Росен Желязков. Причината за недоволството на българските превозвачи са някои от точките в пакета "Мобилност" относно нощувките в кабината, прибирането в страната, от където е фирмата и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни.

Още преди месеци те заплашиха с референдум за излизане на страната от ЕС, ако исканията им не бъдат изпълнени. Свои представители на днешния протест заявиха, че ще изпратят и от БСП, които обвиняват правителството, че е предало превозвачите.

Преди дни превозвачи се срещнаха и с президента Румен Радев, който призова за обединение на всички институции в защита на сектора.

Преди това правителството заяви пълната си подкрепа срещу предлагания и т.нар. пакет "Макрон". Съпротивата започна с протести на транспортни фирми още през пролетта, а премиерът Бойко Борисов се опита да убеди Емануел Макрон и Ангела Меркел в София да променят позициите си предложените изменения.

Въпреки че през юни месец евродепутатът Новаков обяви пълна победа по пакета "Макрон", Борисов тогава предупреди, че гласуването на промени в транспортната комисия е само първото и не може да се тълкува като победа над Макрон. Днес предстои и гласуването на българските евродепутати в транспортната комисия на предложения в подкрепа на бранша.