Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.clubz.bg - "Боят настана" звучи в Брюксел заради плана "Макрон"


2019-01-10 11:15 | коментара

Българският химн, "Вятър ечи, Балкан стене", "Стани, стани, юнак балкански", "Боят настана"... Това слушаше площад "Люксембург" пред Европейския парламент в Брюксел тази сутрин. Причината - протестът на превозвачите, недоволни от т.нар. план "Макрон", който е и тема на комисията по транспорт. Освен български превозвачи, в протеста участват още техни румънски и полски колеги, шофьори от Унгария, както и от Брибалтийските страни. 
Българските евродепутати от всички цветове - начело с президента на ПЕС Сергей Станишев и Андрей Ковачев от ГЕРБ, Ангел Джамбазки от ВМРО, социалиста Петър Курумбашев, Филиз Хюсменова и Илхан Кючук от ДПС - с подкрепление от родни депутати от транспортната комисия, водено от председателя й Халил Летифов, също бяха на площада - редом до протестиращите шофьори. Част от българската група за демонстрацията позакъсня - заради закъснение на чартърните полети от София. Затова и докато звучеше "Горда Стара планина", на заден план се вееше румънско знаме. 


През това време в Европейския парламент тече заседанието на транспортната комисия. В нейното заседание участва и министъра на транспорта Росен Желязков - той бе специално приветстван в залата. България няма свой постоянен представител в тази комисия, но четирима от родните евродепутати са успели да се сменят със свои колеги от други страни - за да могат да гласуват "против" текстовете от пакета за мобилност, приети вече от Европейския съвет, срещу които е протестът. 


Сергей Станишев и Петър Курумбашев от БСП ще гласуват в комисията на местата на евродепутати от Полша, което обаче не променя съществено разпределението на силите "за" и "против" пакета за мобилност. Андрей Ковачев от ГЕРБ обаче ще участва в заседанието вместо представител от Австрия, а позицията на страната е точно обратна на нашата. Четвъртият евродепутат, който ще даде глас, е Ангел Джамбазки. 


Според предварителните нагласи - вотът вероятно ще е 21 на 17 в полза на плана "Макрон" - в пълния му обем, срещу който е протестът. 


Протест в Брюксел 3 - YouTube https://www.youtube.com
Протест в Брюксел - YouTube https://www.youtube.com

Очаквайте подробности.