Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. 24 часа - Джамбазки: Бургас да стане английско пристанище


2019-01-16 19:16 | коментара

Бургаското пристанище да стане британско, след като Лондон напусне ЕС. Такава прагматична идея за след Брекзит разви евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в кулоарите на Европейския парламент в Страсбург.


Британските фирми ще искат да останат в ЕС и след Брекзит. Може да им се предоставят офиси и да се обслужват бързо "на едно гише", даде пример Джамбазки. При 10% данъци в България и възможност компаниите да продължат да търгуват без такси в рамките на ЕС интересът ще е огромен, категоричен е евродепутатът. Ако не го направим, тези фирми ще отидат в Ирландия, франция или Германия, предупреди той.


Британският парламент ще отхвърли споразумението с ЕС за напускане на общността - около тази прогноза се обединиха вчера лидерът на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП и зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент Андрей Ковачев и главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние. Българинът е и в ръководството на ЕП.


"Брекзит е плод на емоция, на липса на достатъчно обективна информация за ЕС и липса на критично мислене", каза Ковачев на Барние. Лидерът на българските десни в ЕП и още 100-тина евродепутати подписаха отворено писмо до британската общественост, в което я уверяват, че ако преосмисли своето решение, е добре дошла отново в семейството на ЕС. "Ако се отхвърли днес гласуването в Лондон, Тереза Мей може да опита да подложи втори път на гласуване споразумението. Друг вариант е да се насрочи втори референдум във Великобритания и тя да оттегли решението си по чл. 50 от Договора за ЕС, за да остане в съюза", разясни Ковачев. Според него, макар и засега въпросителните кое ще надделее да остават изключително много, в общественото мнение във Великобритания се формира ново мнозинство, обратно на привържениците на Брекзит, но всичко зависи от управляващите в Лондон.


"Ние не можем да удължаваме срокове, защото, ако наистина се случи Брекзит, няма как Великобритания да участва в европейските избори. Единствен вариант за мен е Лондон наистина да реши да направи втори референдум, който се очаква да бъде спечелен от тези, които искат страната да остане в ЕС. Само тогава може да се даде на Великобритания повече време, но само във вариант, че тя иска да остане в ЕС. Друг не може да бъде даден", обобщи Андрей Ковачев. И повтори: "Нашите врати са отворени, ако те преосмислят решението си. ЕС е по-силен с Великобритания и Брекзит е губеща ситуация и за двете страни. Но по-губещи ще бъдат Великобритания, гражданите на Великобритания и икономиката на Великобритания, а не толкова ЕС".

***

Текст под снимка
Андрей Ковачев и Мишел Барние (вляво)
Стр. 11