Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Политика - Почетоха героизма на Мара Бунева в Скопие


2019-01-18 19:19 | коментара

Евродепутатът Ангел Джамбазки и колегата му от българския парламент Атанас Стоянов заедно с няколко десетки симпатизанти на ВМРО почетоха с букети 91 години от подвига на българската революционерка Мара Бунева на лобното й място, до стария Камен мост, на кея на Вардар в Скопие. Отслужена беше и заупокойна молитва в църквата “Свети Димитър".


На 13 януари 1928 г., в 12:30 часа по обед 26-годишната Мара Николова Бунева ликвидира в центъра на Скопие сръбския сатрап на българите Велимир Прелич на крайречната улица “Войвода Путник" пред печатница “Стара Сърбия". Тя хладнокръвно вади пистолета и изстрелва 3 куршума в тялото на Прелич. Подгонена от полицията, стреля в гърдите си и пада на стария мост на Вардар. И жертвата и отмъстителката са откарани във военната болница. Прелич умира на 15 януари по обед. Мара Бунева е свестена и разпитана от жупана Вилдович. Казва му, че отдавна е подготвяла покушението защото Прелич е измъчвал българите от Македония: “Направих го защото обичам Отечеството си". След тези думи тя склопва очи. Сръбските вестници от онова време свидетелстват, че военният лекар генерал Костич възкликнал “Ево ти жена!" След което се поклонил над бездиханното й тяло пред другите присъстващи.


Велимир Прелич по това време е юристконсулт на Скопското жупанство, но преди това е заемал по-висши ръководни длъжности. Той е всъщност главният ръководител на сръбския варварски поход против българската народност в Македония като бивш Околийски и окръжен управител (главен жупан). През 1927 г. като юристконсулт ръководи полицейското дознание и следствие срещу 20-те студенти, заявили българското си самосъзнание в т.н. Скопски студентски процес. Зверски измъчвани младежите са осъдени на дълги години затвор.

Стр. 31