Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Труд - Ангел Джамбазки към премиера Бойко Борисов: Върнете преференциите


2019-02-18 17:43 | коментара

Господин премиер, върнете преференциите! Не превръщайте лицемерието на БСП в героизъм. Защитете демокрацията! Това е Ваша политическа отговорност. Това се казва в отворено писмо на евродепутата и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, адресирано до премиера и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, по повод гласуваните промени в Изборния кодекс. Те на практика отмениха преференциите и така премахнаха мажоритарния елемент в българската избирателна система.


"Още в нощта, когато Комисията по правни въпроси в НС гласува текстовете, ВМРО излезе с остра позиция, че това е погазване на правото на свободен избор", се посочва в позицията.
Джамбазки отбелязва, че въпреки "широкото обществено недоволство, отмяната на преференциите стана факт с гласовете на ДПС, ГЕРБ и НФСБ".


"Това даде повод на БСП да се възползват от темата популистки и да се опитат да се направят на народни защитници, като дори обявиха, че ще напуснат НС", пише в отвореното писмо.


"За пореден път БСП показаха, че не са национално отговорни, защото работата на парламента ще бъде блокирана заради техни лични интереси. Ние искаме да напомним, че не са далече времената, в които именно БСП управляваха с ДПС. Нека напомним и това, че БСП са правоприемник на тоталитарната БКП", пише още в позицията.


Джамбазки отбелязва, че Патриотите от ВМРО са категорични, че "това е политическо лицемерие, което се храни от една политическа грешка на депутатите от ГЕРБ".


Стр. 5