Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Старозагорски Новини - Евродепутат Ангел Джамбазки: Преференциите пречат на ДПС да организират по удобен начин криминално-олигархичната си структура


2019-02-21 09:36 | коментара

С отворено писмо до премиера Борисов в неделя евродепутатът на ВМРО Ангел Джамбазки призова ГЕРБ да се откаже от спорните промени с преференциите в Изборния кодекс, за да не превърне лицемерието на БСП в героизъм. На следващия ден от ГЕРБ излязоха с решение за връщането на преференциите на предишните нива, което беше и поводът "Старозагорски новини" да потърси за коментар евродепутат Джамбазки:


- Г-н Джамбазки, предвид реакцията Ви срещу промените в изборното законодателство ипо-специално обезсмисля нето на преференцичта успех за демокрацията ли е решението на ГЕРБ да се откаже о т тези промени?


- Най-малко, което можем да кажем, е, че беше поправено едно много грешно решение. Това решение бе предложено от ДПС и за съжаление първоначално срещна подкрепата на ГЕРБ. Движението за права и свободи е ясно, че преференциалният вот им пречи да си организират по удобен за тях начин своята криминално-олигархична структура. Защо обаче ГЕРБ се вързаха на това аз продължавам да не мога да си обясня. Странното е, че колегите явно не си дадоха сметка, че ще загубят десетки хиляди преференциални гласове. Ако погледнете листите на ГЕРБ, ще видите, че в тях е имало преференциално състезание. Не може. Това означава, че чрез преференциите си мотивирал хората, които участват в кандидатската листа, да работят за себе си, а по този начин да увеличават и общия резултат за листата. Най-големият проблем в опита да бъде премахната преференцията е, че отново, за пореден път, напълно излишно в българските избиратели се създаде впечатлението, че политическите партии не желаят да ги слушат, а държат само те да си редят листите, а избирателите чинно да гласуват. Това означава, че политическите партии се опитват да вкарат в Народното събрание партийни послушковци, а не хора със собствено мнение. Това също така означава, че политическите партии се противопоставят на желанието на няколко милиона български граждани, заявено в поредица от допитвания, да има засилен личен пропорционален елемент във вота. Пренареждането на листата продължава да бъде единствената разумна възможност да покажеш политическа оценка. Чрез преференцията да заявиш дали подкрепяш, или не работата на даден политик. Нищо по-разумно, смислено и работещо в българската избирателна система не се е случвало досега. Така че можем съвсем спокойно да кажем, че решението за обезсилването на преференцията беше тежка и излишна политическа грешка. Добрата новина е, че тя е поправена. Оттук нататък остават обаче щетите за тези, които я направиха.


- Политически анализатори коментираха, че промените засягат в най-голяма степен коалициите. Сред мотивите за засилването на преференцията бе и този, че тя води след себе си до противопоставяне в една партия или коалиция. Вие бяхте избран за европейски представител чрез участието Ви в коалиционен формати в този смисъл споделяте ли подобно мнение?


- Категорично не мога да се съглася че преференцията вреди по какъвто и да е начин на климата в една партия или коалиция. Това означава ли, че хората, които поставяме на 3-то, 4-то, 5-о място, са просто пълнеж и не трябва да бъдат избирани? Не смятам, че преференцията може да бъде причина за разцвета на каквото и да било противопоставяне в дадф на партия. Нали все пак хората в нея са отишли по собствено желание и в един смисъл са съмишленици, които би трябвало да се съревновават честно. Разбира се, че трябва да има пренареждане, разбира се, че с преференцията трябва да бъде оценявана работата на политическите фигури. Българските граждани ясно показаха, че държат да избират личности, а не машинки за гласуване и партийни послушници.


- Вие лично, г-н Джамбазки, разглеждате ли мажоритарния избор като синоним на преференциалното гласуване?


- Абсолютно не. Това са различни системи. Аз затова твърдя, че възможността да използваш преференциално гласуване е в пъти по-добра опция от мажоритарния избор, защото така оставяме по-малко хора непредставени. В чистия си вид мажоритарният избор остава повече от половината от гласоподавателите напълно непредставени. Пропорционалният избор с преференциален елемент е най-добре работещият избирателен механизъм.


20.02.2019
Стр. 3