Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Телеграф - Два гласа пробутаха пакета Макрон


2019-03-26 12:44 | коментара

Два гласа проправиха път на пакета "Мобилност", по-известен като пакета "Макрон", за гласуване в Европейския парламент (ЕП) в сряда.


"С два гласа загубихме битката. При пълна мобилизация от страна на евродепутатите щяхме да спечелим. Просто ако си бяха на работните места, нямаше резултатът да е такъв". Така евродепутатът ни Ангел Джамбазки коментира пред "Телеграф" одобрението на гласуването на пакета "Макрон" в Европарламента. Със 154 на 156 загубихме, поясни Андрей Новаков.


Излизаме на протест в сряда. Това заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев пред bTV, в случай че пакетът влезе в дневния ред на ЕП, както стана. Той уточни, че са мобилизирани близо 400 човека които да чакат под прозорците на евродепутатите в Страсбург. "Резервирали сме един самолет, а Румъния - два, ще дойдат хора и с коли", каза Арабаджиев. Според Арабаджиев текстът минава много набързо в края на този Европарламент, а планът "Макрон" има 1200 поправки. Това означава, че всеки един евродепутат има различно мнение от другия и е внесъл поне по две поправки в пакета. Арабаджиев пък отбеляза, че според него пакетът "Мобилност" ще раздели ЕС по географски принцип, въпреки че уж правилата са за всички.
Най-притеснителните точки за превозвачите от България, а и за другите страни от Източна Европа е изискването автомобилите и шофьорите да се прибират на 20 дни в страната си, а фирмите да плащат европейски ставки.


Пред "Телеграф" Андрей Новаков обясни, че гласуването в сряда на пакета е на първо четене. Следват преговори със Съвета на Европа. "Европейският парламент спира работа в средата на април, което означава, че следващият Европарламент ще трябва да довърши пакета. Това означава, че има възможност пакетът "Мобилност" да бъде върнат отначало", каза още Новаков. За нашите превозвачи най-изгодно е окончателното гласуване да бъде направено от следващия Европейски парламент, става ясно от думите на Новаков.


Стр. 14