Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Марица, Пловдив - Ангел Джамбазки: След провала в понеделник ни остават процедурните хватки


2019-03-28 12:51 | коментара
Хората трябва много да мислят кого да пратят в Брюксел на изборите през май и кого на политическото бунище

Ангел Джамбазки, европедутат, зам.-председател на ВМРО-БНД Интервю на Хенриета Георгиева
Защо допуснахме този провал по толкова важния пакет "Мобилност -1"?


- Получи се така, защото трима български представители в ЕП не бяха на работните си места. Само три гласа можеха да обърнат това гласуване, най-важното за целия мандат, единственото, което има пряко отражение върху живота на българите. Трябваше просто да са на работното си място, за да оправдаят официалния си статус, гарантирания си от данъкоплатците 5-годишен престой в Брюксел. Вместо това тези хора отсъстваха от най-важното гласуване, което дължаха на българското общество от мързел, безотговорност или неумение да се занимават с политика. Тези тримата издъниха националния ни интерес - откакто България е член на ЕС, не е имало по-важно за нас гласуване в ЕП. И си изсмукват нелепи от пръстите нелепи оправдания със самолети, влакове. Ние събираме румънци, унгарци, поляци, звъним им по телефоните на пожар да дойдат да гласуват, а нашите ги няма. Това е безобразно поведение.


Имаме ли полезни ходове оттук насетне?


Изпускаме питомното от ръцете си, тръгваме да гоним дивото. Налага се да действаме аварийно. Агитираме германци да гласуват против пакета, а ни питат защо вашите ги няма? Накарахме поне петима членове на нашата група германци да ни подкрепят, да гласуват срещу германската позиция.


Сами сме си виновни като българско общество, че някога някъде сме избрали тези хора, които да ни представляват.


В сряда ще направим всичко възможно да отсрочим гласуването в поредната безумна битка. Ще приложим процедурни хватки с много изменения - това е единственият ни полезен ход. Имаме още козове в ръкава - вкарали сме 1600 промени. Ще искаме поименно гласуване. Не ми пука кой ще се ядоса - за мен най-важен е хлябът на половин милион българи.


Вашият коментар за становището на колегата ви Николай Бареков?


— Не смятам, че този човек е мой колега. Не може български представител да се държи по този безобразен начин. Ако проверите предишните му гласувания, ще видите, че всички са заедно с българската делегация просто, защото не си прави труда да се подготвя, тежко неграмотен е по тази тема, а сега се отмята, защитава позиция, която би превърнала в емигранти 500 000 български граждани. Подобно оправдание е срамно и жалко.
Какъв урок е това за българите?


- Този случай е лакмус за избирателите - да преценят кого да подкрепят и кого да изпратят на политическото бунище. Много трябва да мислим на 26 май за кого да не гласуваме.


27.03.2018
Стр. 8