Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

БНТ - Джамбазки: Новините на турски са политическо решение


2014-12-06 12:45 | коментара

Новините на турски език по БНТ са наложени с политическо решение и са абсолютно ненужни, това заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в „Още от деня” по БНТ. Той бе поканен да коментира разговорите между Патриотичния фронт и Реформаторския блок във връзка с поддържането на подкрепата за управляващото мнозинство.

 

Джамбазки смята, че условията, поставени от ПФ, трябва да бъдат изпълнени, защото решението хора от тяхната коалиция да бъдат назначени в Министерството на отбраната и в областната управа на София, за да се поддържа баланс в управлението на тези две институции. Едно от най-важните неща, за които са говорили през тези 2-3 седмици, са били обвиненията, че Патриотите протестират срещу господин Исмаилов заради неговото име. Зам.-председателят на ВМРО обясни, че не става въпрос за неговото име, а за това, че нямат доверие към политическата сила, която го е излъчила, защото смятат, че тя има тесни връзки с Анкара и с Ердоган.

 

Друга тема, която е поставена от Патриотичния фронт на срещата беше преместването на новините на турски от БНТ1 в БНТ2. Джамбазки заяви, че тези новини са абсолютно ненужни. Според него тях ги има в закона, защото по времето на Иван Костов е била приета антинационална декларация за защита на малцинствата. България по Конституция е еднонационална държава с официален език български, което значи, че всички български граждани би трябвало да знаят български език, обясни той. По негово мнение новините на всякакъв друг език разединяват обществото, защото не подпомагат по никакъв начин привличането на тези хора в „снагата на единното българско общество”.

 

Евродепутатът попита щом има новини на турски, защо няма новини на арменски, на еврейски или на английски. Новините на този език са чисто политическо решение и са пълна безсмислица, заяви той. Той обясни, че искането им е за начало на този разговор и нямат намерение да оказват натиск над медията.

 

Нашето желание е да има нормално и стабилно управление на държавата, което да започне да провежда важните за държавата политики, каза Джамбазки.

 

За проекта „Южен поток” заместник-председателят на ВМРО смята, че това е безспорно един геополитически проект, чиято цел е Русия да може да заобиколи Украйна. Според него в случая не става дума за русофили и русофоби. Той смята, че за България е добре да бъдат реализирани възможно най-много високотехнологични инфраструктурни проекти.