Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки: Гоце Делчев е крайъгълен камък, който може да обедини


2019-06-28 13:03 | коментара

1. Откъде започва идеята за прехвърляне на мощите на Гоце Делчев в Македония, която е във Федерална Югославия?

 

За жалост, много често съдбата на героите е да не почиват мирно след смъртта си. Добре известно е, че три години след смъртта на Гоце Делчев, войводите Михаил Чаков и Таската Серски се връщат в с. Баница, за да си върнат тленните му останки. Това е направено от страх, че гърците могат да поругаят гроба на героя. Оказва се обаче, че тялото не е разложено напълно и затова изваждат само костите на черепа, ръцете и краката. След това са положени от клисаря на църквата в Баница под светия престол в храма. Това разбира се е било пазено в пълна тайна. След балканските войни, когато става ясно, че селото ще бъде окупирано от Гърция е взето решение, костите да бъдат преместени в България. След кратко митарстване в София и Пловдив, те са положени в новопостроения „Дом на македонските българи“ на улица “Пиротска” в град София, където с огромна почит се съхраняват до 1946 г. Тогава идва голямото предателство на българските комунисти. Заради натиск от СССР, Коминтерна и Тито, БКП разрушава и обезглавява ВМРО в София и предава на Югославия костите на Гоце.

 

Сега е назрял моментът да дадем покой на костите на Гоце Делчев. В България и в Македония има много хора, които се казват Георги, но само един Гоце. Това, да го почитаме заедно би било знак на уважение пред паметта на героя. Смятам, че е една добра идея честването освен в Скопие, да се случва и на лобното място на Гоце Делчев в с. Баница. Би било добър жест на добросъседство от гръцка страна да позволи едно такова официално честване на България и Македония.

 

2. Дали Гоце Делчев се е обявил за българин десетки пъти и може ли да посочите няколко документа, в които той лично казва, че е българин?

 

Разбира се. Най-известният документ, в който Гоце Делчев се самоопределя като българин е писмото му до Никола Малешевски,  в което той заявява: „Отцѣпленията и разцѣпленията никакъ да не ни плашатъ. Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме българи и всички страдаме отъ една обща болѣсть! Ако тая болѣсть не сѫществуваше въ нашитѣ прадѣди, отъ които е наследство и въ насъ нѣмаше да попаднатъ подъ грозния скиптъръ на турскитѣ султани…" . Съзнателно запазвам стария български правопис, на който Делчев е писал и преподавал. Също така си струва да се видят и дипломите от екзархийското училище в Ново село, където Гоце Делчев е бил преподавател по естествена история, география и геометрия. На децата там са писани оценки и са били изпитвани на български език.

 

Освен това, Гоце Делчев е бил възпитаник на Солунската българска мъжка гимназия. Гоце е бил и юнкер в Софийското военно училище. За мен няма съмнение, как се е самоопределял Гоце Делчев.

 

3. Каква е каузата, за която Делчев се е борил, къде е роден, за какво се е борил?

 

Гоце Делчев е бил преди всичко идеалист, който е искал да работи за освобождението на Македония и Одринско от турския гнет. В първия устав на Българските македоно – одрински революционни комитети (БМОРК) е ясно записана целта, която си поставят:

 

„Чл. 1. Целта на БМОРК е придобиване на пълна политическа автономия за Македония и Одринско.

Чл. 2. За постигане на тая цел те са длъжни да събуждат съзнанието на самозащита у българското население в казаните в 1 чл. области (...)“

 

Тази формула не е нова за времето си. Както един от основателите на БМОРК (която по-късно ще стане ВМОРО), д-р Христо Татарчев заявява, че БМОРК е взела за пример именно от Българския революционен комитет, описан в „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов. Захари Стоянов е участвал активно в работата за съединението между автономната Източна Румелия и Княжество България. Автономията е била логичната крачка към нещо по-голямо.

 

4. Какво точно ще поискате от македонското правителство и какво можем да очакваме като отговор от България, ако не се најде общ език и от македонската страна не се признае, че Гоце Делчев е българин?

 

Нека Гоце Делчев ни обединява, а не разединява. Говорихме за това как той сам е определял своята националност. Нека не позволяваме отцепленията и разцепленията отново да ни плашат. Всеки българин вижда във всеки македонец брат. Гоце Делчев е крайъгълният камък, покрай който можем да се обединим. Нека го честваме заедно, нека заедно помним заветите и заедно да почитаме паметта му.

 

5.. Ако България беше в същото положение като Македония и ако от вас като правителство беше поискано да промените конституционното име на страната за влез в ЕС, щяхте ли да сключите такова споразумение?

 

Нека заявя, че България е признала първа Република Македония с конституционното ѝ име. За нас това никога не е било на въпрос. Лично аз и организацията ми смятаме Македония не за Северна или Южна, а за братска. Смятам, че недоволството на Гърция идваше най-вече от опитите на редица македонски правителства да провеждат политика на „антиквизация“. За нас този спор беше странен и ето защо не сме взимали отношение. Македония и Гърция намериха работеща формула, но България никога не е заемала позиция срещу Македония по този въпрос.

 

За да отговоря напълно на въпроса Ви –  в процеса на присъединяване винаги има неща, които не ни харесват. При нас например, абсолютно ненужно бяха спрени два от най силните реактора в АЕЦ Козлодуй. Съветвам преговарящите македонски дипломати да спазват баланса между защитата на националните интереси и изпълнението на целта – членство в ЕС. Не е лесно, но си заслужава.