Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Струма, Благоевград - Ангел Джамбазки: Изборът на Сасоли за шеф на ЕП е нечистоплътна сделка, пред която Капалъ Чапши изглежда като храм на почтеността


2019-07-05 19:50 | коментара

Изборът на италианеца Давид-Мария Сасоли за председател на ЕП е компромис, никой не е печеливш или доволен. Това коментира евродепутатът от групата на ЕНП Андрей Ковачев в тв ефира. За италианския социалист гласуваха 345 евродепутати, при 667 валидни бюлетини от общо 704 гласували. За сформиране на абсолютно мнозинство за това гласуване бяха необходими 334 гласа.
Представителят на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа Ян Захрадил, който е чех, получи подкрепата на 160 евродепутати. Германката от Зелените Ска Келер беше подкрепена от 119 души, а испанката Сира Рего от Европейската обединена левица събра само 43 гласа.
"Това са политическите реалности в ЕС. Засега не се случи да има по-голямо представителство на нашия регион", отбеляза със съжаление Ковачев.
Петър Витанов от БСП изтъкна, че разочарование има не само в групата на социалистите и демократите. Евродепутатът от групата на ЕНП Радан Кънев добави, че компромисът е неизбежен, когато политическото тяло в Европа отстъпва пред чиновници. Според него този парламент ще влезе с много ниско доверие и ще е много трудно да го изгради наново.
"Изборът е резултат от безпринципна, компромисна и нечистоплътна сделка", категоричен беше евродепутатът от групата на Европейските консерватори Ангел Джамбазки. "Бяхме подведени. Началниците в Брюксел взеха решението да си назначат когото си искат. Един месец лъгаха, че имат различни ценности, но се видя, че нямат. Българските представители имаха твърдо поведение. Има основание за недоверието. Това е сделка, пред която Капалъ Чарши изглежда като храм на почтеността. Това е плод на срамен политически пазарлък", каза Джамбазки.
Ковачев коментира неуважението на групата евродепутати на Фараж, които обърнаха гръб на химна на ЕС. "Затова има избори, ЕП и общностни институции. Искаме гласът на европейските граждани да бъде зачитан".


05.07.2019 г.
Стр. 10