Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.glas.bg - Джамбазки за постовете в ЕС: Нечистоплътен пазарлък!


2019-07-04 20:11 | коментара

Евродепутатите срещу начина на разпределяне на длъжностите

Европейският парламент обсъди днес решенията, приети от Европейския съвет за разпределението на висшите постове в ЕС.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) заяви, че не подкрепя начина, по който решенията бяха постигнати и проявеното от европейските държавни и правителствени ръководители неуважение към останалите институции на ЕС.

ЕНП посочи, че жертва е станал техният кандидат за председател на Европейската комисия Манфред Вебер, за когото запазва подкрепа. ЕНП съобщи, че ще прояви отговорност и ще подкрепи предложенията на Европейския съвет. Партията възрази срещу това, че Европейският съвет е обсъждал предложения за председател на ЕП, предаде БТА.

Социалистите и демократите настояха, че ЕК е трябвало да бъде оглавена от техния предварителен кандидат Франс Тимерманс. По техните думи Тимерманс не е постигнал целта заради работата си в защита на законността и европейските ценности.

Според "Обнови Европа" (ОЕ) най-важно е занапред да бъде осигурена прозрачност при разпределението на длъжностите. ОЕ съобщи, че ще предложи въвеждането на общоевропейски листи за избор на председател на ЕК.

Мнозинството в ЕП избра да бъде изпълнител на чужди решения, заявиха Зелените. Те определиха решенията на Европейския съвет като съмнителни и заявиха, че ако ЕП излезе отслабен, сам ще бъде виновен.

Групата "Идентичност и демокрация" посочи, че европейските граждани не разбират игрите от последните дни. Ако ЕП наистина искаше да бъде уважаван, трябваше да отхвърли предложенията на Европейския съвет за председател на ЕК, добавиха представители на тази политическа сила.

Без българи и сред зам.-шефовете на Европарламента

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) обявиха за мъртъв процеса на водещите кандидати за председател на ЕК и уточниха, че няма за какво да се съжалява. Тимерманс не беше кандидат на европейските граждани, а на статуквото в лявото крило. Целта на процеса с предварителните кандидати беше запазването на европейското политическо статукво, а не да се открие пространство за гражданите. Европейският съвет няма никакво право да посочва зам.-председателите на ЕК, това е ярко нарушение на договора за ЕС, 2-3 правителства нареждат решенията на всички останали в Общността, добавиха от ЕКР.

Групата "Европейска обединена левица" посочи, че истинският скандал е във взимането на решенията "на тъмно". Говори се за длъжности, а не за съдържание, отбелязаха представителите на тази политическа сила.

Евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) определи постигнатите в Европейския съвет договорености като "нечистоплътен и непочтен пазарлък, сделка без принципи". По неговите думи липсата на представители на Централна и Източна Европа в разпределените длъжности е позор.

Неговият колега Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) отбеляза, че компромисът означава накрая никой да не бъде доволен. Той упрекна социалистите и либералите за това, че не е бил запазен принципът на водещите кандидати за председател на ЕК.

По неговите думи предложената Урсула фон дер Лайен трябва да спечели доверието на политическите групи в ЕП и да представи своите виждания. Тогава ще решим, защото ЕП е независима, самостоятелна институция. Трябва да защитим нашето достойнство. Не може Европейският съвет да налага решения, които не минават през демократичен избор в ЕП, настоя Ковачев.