Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Национална Бизнес Поща, Стара Загора - Ангел ДЖАМБАЗКИ, зам.-председател на ВМРО-БНД, евродепутат: Запазването на енергетиката и въгледобива е задача от селския кмет до министър-председателя и евродепутата


2019-08-19 10:40 | коментара

Не мисля да се разпиляваме и да си играем на захаросани програми, казва още Ангел ДЖАМБАЗКИ, зам.-председател на ВМРО-БНД, евродепутат


- Г-н Джамбазки, през седмицата стана ясно, че в Стара Загора ВМРО ще се явява на местните избори в коалиция с НФСБ. Ваша ли беше подадената ръка? Отворена ли е вратата и към "Атака"?


- Съмнявам се, че е отворена вратата за "Атака", защото поведението на тази партия е неприемливо. Специално в област Стара Загора би могло да се работи добре, но на национално ниво те се държат по безобразен начин, така че не мисля, че може да се случи. Малко е вероятно. По отношение на НфСБ - местните представители на двете политически организации са обсъдили възможностите за явяване, взели са решение и ние го подкрепяме. Мисля, че ЩЕ ИМА ДОБЪР РЕЗУЛТАТ В миналия мандат, макар и поотделно, представителите в Общинския съвет и на ВМРО, и на НФСБ, се постараха да бъдат ярки защитници на интереса на гражданите на Стара Загора и не виждам причина да не положим усилия за по-добър резултат на предстоящите избори.

- Другаде из страната ще има ли подобен формат?


- На много места. Мога да посоча най-знаковото - без съмнение, това е Пловдив. Там форматът е същият, и според мен, във втория по население български град спокойно можем да излъчим кмет, който да бъде добър представител на интереса на своите съграждани. Знаем, че кметът е партиен кандидат - докато бъде избран. После той трябва да бъде кмет на всички. Славчо Атанасов е доказал, че може да бъде добър кмет. На два пъти беше саботиран, и според мен, победата му беше открадната в последните минути, той изгуби изборите с няколкостотин гласа. В момента има възможност и очакваме да бъде избран за кмет на Пловдив от ВМРО и НФСБ. Имаме добри кандидатури и на други места.


- Какви са принципните изисквания на ВМРО за коалицията с НФСБ, съгласието, което постигнахте за броя и местата в листата на кандидатите от ВМРО?


- Нека не коментирам конкретни условия - след като местните организации са постигнали съгласие, ние ще го подкрепим. Това винаги е било наша политика. Стараем се да не се намесваме излишно в работата на местните структури.


КОЙ ПО-ДОБРЕ ОТ СЕГАШНИЯ СЪВЕТНИК АНТОН АНДОНОВ ПОЗНАВА СИТУАЦИЯТА в Стара Загора?! В Стара Загора имаме добър мандат зад гърба си, свършени доста неща. Нека напомня, че по предложение на г-н Андонов и на други съветници бе извършено историческото решение по възстановяване на българската традиция на населени места - в Стара Загора бяха премахнати позорни окупаторски имена от турското робство.


- Ваш ли ще е кандидатът за кмет, кой ще е той в града на липите?


- Ще има коалиционен кандидат. Предстои да се обсъди дали ще е от ВМРО или от НфСБ.


- Опишете профила на кандидатите на ВМРО, включително на т. нар. гражданска квота.


- Местен, известен, познат, да бъде свестен, в смисъл чист от всякаква финансова и друга непочтеност. ДА БЪДЕ И РАЗПОЗНАВАЕМ, РАЗПОЗНАВАЕМА, ЗАЩОТО МОЖЕ ДА БЪДЕ И ДАМА.


- Сигурните имена, познати за Старозагорски регион?


- От страна на ВМРО това е решение, което ще вземе Общинският комитет. Там без съмнение е важно мнението на г-н Андонов и на г-н Червилов. Предполагам, че решението на местната организация ще препотвърди техните имена като кандидати за листата. От страна на НфСБ - те ще вземат своето решение и ние ще го приемем.


- Кои следва да са стратегически теми, които, според Вас, да влязат в периметъра на следващите управленци?


- В регион Стара Загора има разговор, който не се изчерпва само с местните избори. От известно време чета усилено документите и решенията на Европейския парламент, на ЕК по отношение на т. нар. неутрален континент, което означава нулево, според тях, замърсяване. Това за Стара Загора означава 62 00065 000 безработни, веднага. Целите, които си поставяме, е много ВИСОКО и ясно ДА ПРИТИСКАМЕ ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ правителството, с ясното съзнание, че сме част от него, както и ЕП, по тази линия. Аз съм силно обезпокоен от позицията на вече избрания председател на ЕК г-жа Урсула Дер Лайен за "зелен курс за Европа", намаляване на емисиите от 50% до 55% преди 2030 г. Това означава ние да закрием в Старозагорска област мините, да затворим тецовете, да обречем региона на глад. Има много важни и тежки задачи и предизвикателства, пред които сме изправени и на които трябва да намираме решения.


Когато говорим за Старозагорска област, ние единно - от ЕС, през НС, през Министерски съвет на Р България, през община Стара Загора, област Стара Загора, трябва да мислим в тази посока - защото се засяга пряко хлябът на хората в целия регион.


Има и редица други второстепенни въпроси, свързани с инфраструктура, чистота, светофарни уредби, вода и т. н. Но много по-важна ще бъде битката за запазване на работните места.


АКО НЕ ЗАПАЗИМ ТЕЗИ 65 000 РАБОТНИ МЕСТА, СТАРА ЗАГОРА ЩЕ БЪДЕ РАЗЛИЧНО, П0-Л0Ш0 МЯСТО за живеене. Затова аз не мисля да се разпиляваме и да си играем на приоритети и захаросани програми. Има нещо, което трябва да се свърши, и това е запазване на енергетиката, въгледобива и производството на електроенергия в Източно-маришкия басейн. Това е задача от селския кмет до министър-председателя и до европейския депутат.
- Целите като изборен резултат, които си поставяте за област Стара Загора и в национален мащаб? Очакванията Ви за предизборната кампания?


- Моето лично впечатление е, че вероятно сегашният градоначалник на Стара Загора ще потрети мандата си. Ние ще търсим възможно най-голямо представителство във всеки Общински съвет, най-добър резултат, който да ни даде възможност да прилагаме идеите, в които вярваме.


От години за всяка кампания си мисля, че ще бъде най-непочтена и гнусна, но ВИНАГИ ИМА С КАКВО ДА МЕ ИЗНЕНАДАТ
За съжаление, голяма част от българското общество е демотивирана, не ходи да гласува и не си изказва мнението. Стои в къщи, ругае, попържа, но не участва в изборите. Участват хора зависими, купен и корпоративен вот. Кампанията е кална. Позволили сме си като общество да обвиняваме всичко и всички за обществените неудачи. Това ще продължи.


- Коментарът Ви за новия политически проект - партията на Слави Трифонов?


- Не коментирам Нероден Петко. Като се учреди, като, и ако, се събере, тогава ще водим политически разговори, спорове и т.н.


19.08.2019
Стр. 4