Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. 24 часа - Джамбазки поиска промяна в македонската конституция -да се признаят българите там


2019-12-08 15:00 | коментара

"В македонската конституция има няколко държавнотворни елемента. Единият е народът, между който е албанският, египетският и т.н. Но българският отсъства и това трябва да бъде формулирано и -поправено."
За това настоя в събота евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки пред журналисти по време на конференция "Западни Балкани", организирана от фондацията за европейска реформа New Direction, на която той е вицепрезидент, и групата на европейските консерватори.


"Това, което искаме да постигнем, е ясно и гласно да формулираме нашите цели и задачи -една от които са признаването и гарантирането на правата и законовите интереси на българската общност в Македония", коментира Джамбазки. Според него по желание на македонците в момента целият разговор се въртял около историята, която е безспорна.


За повече общи действия и конкретни инициативи за региона на страните от Западна Европа се обяви пък еврокомисарят Мария Габриел, която бе гост на конференцията. Според нея сериозно трябва да се наблегне върху нуждата от повече инвестиции в региона и да се предотврати "изтичането на мозъци".


С цифровата програма за Западните Балкани цената на роуминга се намали със 70%, в областта на киберсигурността се създадоха с финансиране от 8 млн. над 6 дигитални иновационни хъба, отчете тя. И подчерта, че страните от региона трябва да започнат пълноценно да се включват в програми като "Еразъм плюс", защото в момента само 2 страни от тези извън ЕС участват в тях.


Ключовата дума е сигурност, категоричен бе пък министърът на околната среда и водите Нено Димов. Обясни, че днес в света има много напрежение, ново разделение и ново геополитическо разместване и за да бъде Европа печеливша, трябва да работи като едно цяло.


***
Ангел Джамбазки приветства Мария Габриел на конференцията.
Стр. 2