Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.paragraph22.bg - Хора, които не са виждали камион и на картинка, регулират международните превози


2019-12-12 11:55 | коментара

"Хора, които не са виждали камион и на картинка, са се събрали да решават по какъв начин да се регулира секторът на международните превози." Така евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки определи междуинституционалните преговори по пакет "Мобилност" в Европейския парламент. 


Ето и какво написа той в профила си във "Фейсбук": 


"Задкулисният фарс "Мобилен пакет" 
Рано тази сутрин на междуинституционалните преговори по пакет "Мобилност", който засяга стотици хиляди българи, беше постигнат нещо като компромис. Ако съдим по ехидните усмивки на преговарящите от Западна Европа, то за тях това наистина е работещ компромис. Ако съдим обаче по недоумяващите погледи на представителите на Централна и Източна Европа, постигнатият текст представлява просто поредното недоразумение в сагата с новите правила за транспортния сектор. 
Как се разви вечерта? 


Всичко започна бавно. Около 21 ч. се събраха представителите на Европейската комисия, Съвета и Европейския парламент, за да преговарят за четвърти път как трябва да изглежда финалният текст на пакета. Както и на предишните преговори, разговорът започна трудно. 


Това разбира се дължи на факта, че хора, които не са виждали камион и на картинка, са се събрали да решават по какъв начин да се регулира секторът на международните превози. След постигане на съгласие по три от обсъжданите повече от 20 въпроса, преговорите отново забуксуваха. Представителите на Германия и Франция имаха готово решение на проблема. 


В 1.45 ч. след полунощ беше обявена 20-минути почивка под предлог да се избистрят позициите на различните делегации от страна на Съвета и Европейския парламент. Тази 20-минутна почивка се проточи 4 часа, по време на които всички докладчици в сянка бяха грозно игнорирани от страна на преговарящите. Подхвърляха се листове с многозначни предложения без никаква яснота относно това как се развиват задкулисните договорки. В крайна сметка в 6 часа и 15 мин. сивите кардинали поднесоха финален текст, който не беше обсъден точка по точка, а просто обявен за приет.


Европейската комисия в лицето на новия комисар по транспорт Адина Валеан осъди както подхода на преговарящите, така и съдържанието на постигнатите „компромиси“. Това, разбира се, не трогна французойката от алжирски произход, председателстваща комисията на ЕП по транспорт и туризъм, както и нейния най-верен съюзник в преговорите, германеца от турски произход Исмаил Ертуг. Зелените и социалистите, които иначе много държат на екологичните стандарти, очевидно нямат нищо против стотици хиляди камиони да се връщат празни до страната, в която са регистрирани, изхвърляйки милиони тонове въглероден диоксид. Тежък случай на лицемерие и потресаващ двоен стандарт! 


Документът предстои да бъде гласуван от Парламента и Съвета. Все още има шанс да се преборим и защитим нашите интереси. Нужно е обаче още по-дълбоко сътрудничество между правителството, Европейските представители и бранша. Борбата продължава", написа евродепутатът. 


Както "Банкеръ" писа, преговарящите от Европейския парламент и Съвета на финландското председателство на ЕС постигнаха временно споразумение по пакета "Мобилност". Сделката предвижда да бъдат преразгледани правилата за командироване на шофьори, времето им за почивка и прилагане на правилата за каботаж. Договорката обаче трябва да бъде гласувана от Съвета на ЕС и Европейския парламент. 
В края на септември транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия, след като седмица по-рано тя отхвърли предложението той да бъде изтеглен от Еврокомисията. 


Транспортният министър Росен Желязков заяви по време на последното заседание на Съвета на ЕС в Брюксел, че празните курсове за прибиране на камионите в държавата по установяване на всеки 4 седмици ще доведат до 3% увеличение на вредните емисии, дължащи се на международния товарен транспорт. 


Министърът подчерта, че транспортът е ключов сектор за българската икономика - броят на регистрираните тежкотоварни превозни средства е 25 800, като средната им възраст е 3 години. Заради новите правила тези превозни средства ще се наложи да пресичат Европа и да изминават напразно над 2000 километра. 
Основният проблем, ако бъде прието задължителното връщане в държавата на всеки 4 месеца на тежкотоварните камиони, е че то ще обхване около 53 на сто от всички задължителни курсове от и за България, които ще бъдат празни, без да генерират печалби за компаниите. От пропуснати приходи загубите ще бъдат 0,5 млрд. евро. Ще се увеличат и въглеродните емисии, като 1 процент от техния дял ще е за сметка на българските автомобили. 
Около 12 700 компании от България предоставят сухопътен международен транспорт. 75 на сто от тях са с до 5 камиона. Заетите в сектора са 42 500 с около 1 750 евро средна заплата, сочи анализът. Общо 25 800 са българските камиони, които са оперирали в Европа през 2018 г. и тяхната средна възраст е 3 години, за разлика от тези в Европа, които са средно на 11 години, посочиха анализаторите. Общо 6 на сто от БВП и 2,8 млрд. евро е пазарният дял от сектора за международен автомобилен транспорт.