Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.clubz.bg - Консерваторът Джамбазки срещу свръхдържавата ЕС


2019-12-18 12:09 | коментара
Българският евродепутат обяви за грешка Лисабонския договор – искал да замени отечеството му и довел до „Брекзит“

„Не вярвам във федерализацията. Не вярвам в срвъхдържавата, която в момента се нарича Европейски съюз. Не вярвам в този проект, който иска да замени моето отечество.“ 


Това заяви днес българският депутат Ангел Джамбазки (ВМРО) по време на пленарна сесия на Европарламента в Страсбург. Той участва в дебат по повод 10-ата годишнина от влизането в сила на Лисабонския договор. Джамбазки говори от името на своята парламентарна група – Европейски консерватори и реформисти (ЕКР). 

Лисабонският договор е една от причините за създаването на групата на ЕКР, изтъкна Джамбазки. И посочи причините: 
„Защото ние защитаваме нашите европейски ценности, а те са патриотизъм, родолюбие, традиции и свободен пазар.“ 
Според него целта на този договор привидно означавала повече прозрачност, ефикасност и единност в позициите. Реално обаче той довел до разделение и упадък на демокрацията, до прекалена централизация, изземане на компетенциите от националните държави, бавно и тромаво вземане на решения. 
Този договор е и една от причините за „Брекзит“, заключи българският „консерватор“. 

След това Джамбазки нападна част от евродепутатите: 
„Днес в тази зала има хора, които си позволяват да атакуват националните държави, да оспорват решенията на легитимно избраните от хората правителства и мнозинство. Те искат да бъдат наказвани държави заради техни суверенни решение в областта на миграцията или приемането на нелегалните мигранти.“ 
Джамбазки обяви Лисабонския договор за грешка. Той бил компромис и сериозен, но погрешен опит за погрешна федерализация. 
„Такава федерализация не ни е нужна. Нужна ни е Европа на отечествата, на силните национални държави, които да се уважават, конкурират и борят, за да върви ЕС напред“, завърши депутатът, след което пожела весела Коледа на всички.