Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.dunavmost.com - Историята на русенските екопротести влезе в архива на Европейския парламент


2019-12-18 12:14 | коментара

32 години след първите екопротести в Русе историята на шестте жени-организаторки вече е в европейските архиви. 
По покана на евродепутата Ангел Джамбазки и председателя на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев четири от участничките в събитията – Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова, посетиха Европейския парламент в Брюксел, за да преживеят отново времето, когато протестът срещу политиката на управляващите беше мисия невъзможна. И да разкажат как жаждата за въздух /и не само/ успя да взриви с години налагани табута и забрани, пише Русе Медиа. 

Видеозапис на разказа им за събитията от 80-те години на миналия век беше направен на място, а авторите на документалните филми „Шест жени“ и „30 години по-късно“ Детелина Каменова и Веселина Антонова ги предоставиха за архива на Европейския парламент. „Шест жени“ е продуциран от БНТ, а „30 години по-късно“, в който са събрани спомени на участници и свидетели на събитията, е реализиран по проект на МД “Елиас Канети“. 
Истинското начало на демократичните промени в България става част от европейската памет 12 години след приемането на страната ни в Европейския съюз. Евродепутатите от групата на консерваторите и реформистите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков запознаха русенската делегация с работата на Европейския парламент и конкретно със своите оперативни задачи. 
Групата премина през „задължителното“ разглеждане на забележителности в необятното пространство на ЕП и не пропусна да си направи снимки на култови места. Предвид мащабите на сградата и създадените всякакви удобства за хилядите заети с работа в Брюксел, продължава да стои въпросът дали на всеки един европеец е изгодно ЕП да се разпростира също в Страсбург и Люксембург. Домакините-евродепутати споделиха мнение, че за тях сградата в Брюксел е напълно достатъчна.